Vlada RS odlučila: Dan RS, 9. januar, praznik i neradni dan

Vijesti 03. jan 201710:22 > 10:24
N1

Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas su saopćili da je, prema Zakonu o „Danu RS-a“, koji je Ustavni sud BiH oporio kao neustavan, 9. januar „republički praznik“.

“U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti”, stoji u saopćenju iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjaluci, usvojila Zakon o ”Danu RS-a”, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Usklađivanje zakona dosad nije obavljeno.

U Zakonu o “Danu RS-a” se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao “Dan RS-a” koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definiše se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja “Dana RS-a”.

Iz Vlade RS-a podsjećaju da je skladu sa članom 7. Zakona o praznicima RS-a, vjerski praznik pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.