Snijeg obradovao slobodne, instruktore i najmlađe

Vijesti 03. jan 201717:38 > 18:58
N1

Dok su snježne padavine izazvale kolaps u saobraćaju, u većem dijelu BiH, do tada su mnogi iskoristili svoj neradni dan da posjete planinu Jahorinu. Snijeg koji pada od sinoć napravio je pravu zimsku idilu.

Jutros u 9 sati na Jahorini ova slika. Nakon nekoliko sati, planina se polako budi, stižu i prvi skijaši, tu su i oni koji se sankaju ali i najmlađi koji tek uče da skijaju. Njih je danas bilo najviše na planini Jahorini. Najmlađa je čini se beba od 10 mjeseci kojoj snijeg nimalo ne smeta.

Treneri skijanja su zadovoljni i sretni zbog novih padavina. Kažu ovo je ono što su čekali, kako bi mogli da rade u odličnim uslovima sa svojim učenicima.

“Imamo sad trenutno idealne uslove za skijanje i svi su dobrodošli”, kazao je Peđa, instruktor skijanja.

A za one koji još uvijek nisu stali na skije, te su u nedoumici da li to da učine, evo korisnih savjeta.

“Najvažnija je odluka i čvrsta volja, straha ima ali njega se oslobode i uz dobre učitelje to se sve prevaziđe i veoma brzo se nauči skijati”, dodao je instruktor.

Ipak previše samopouzdanja na skijama može dovesti do brojnih problema, što onda stvara mnogo posla Gorskoj službi spašavanja. Za sada je stanje kada su u pitanju intervencije prilično dobro.

“Nemarni su oni stariji, koji misle da znaju da skijaju pa onda ne paze i idu prebrzo”, otkrio je Milan Ilić, GSS Jahorina.

Dakle danas na Jahorini prava zimska čarolija za sve one koji žele da skijaju, sankaju se ili da prošetaju po bijelom pokrivaču. No, ukoliko želite da posjetite neku od planina bez obzira da li je to Jahorina ili neka druga planina, stručnjaci upozoravaju da nikako ne krećete bez adekvatne zimske opreme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.