Recept za uštedu: Sve više Hrvata ide u šoping u BiH

Vijesti 04. jan 201708:37 > 08:40
N1

Zbog rasta cijena goriva koje se polako primiču psihološkoj granici od deset kuna po litri, sve više hrvatskih građana, posebice onih koji žive na pograničnim područjima, spremnike svojeg automobila puni u susjednoj BiH, piše Slobodna Dalmacija.

Tako su stanovnici doline Neretve već godinama redoviti posjetitelji benzinskih crpki s druge strane granice. Osim goriva, preko granice se kupuju i znatno jeftinije cigarete, piše Slobodna Dalmacija.

Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom, za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni koji do sada tamo nisu išli po gorivo zbog straha da je možda lošije kvalitete.

Naime, u BiH se primjenjuju niži standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj. Zbog toga neka vozila imaju probleme, ali niža cijena ruši sve barijere, pa se tako, primjerice, na punom spremniku goriva ulivenom na drugoj strani granice sada može uštedjeti i do 83 kune, što nije malen iznos u vremenu sveopće besparice kada se svaka kuna važe.

Kod dizela manja razlika

Naime, najtraženiji eurosuper 95 s druge strane granice stoji 2,01 KM, što preračunato u kune iznosi oko 8,04 kn, dok je u Hrvatskoj 9,70 kuna. Dakle, cijena je u Hercegovini niža oko 1,66 kuna po litri benzina. Eurosuper plus 98 u Hercegovini je 2,05 KM (8,20 kuna) dok je kod nas 9,98 kuna. Međutim, nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini zapada 1,96 KM (7,84 kn) dok je njegova cijena na Ininim benzinskim crpkama u Hrvatskoj 8,90 kuna. Tako je računica jednostavna, a novčana ušteda po litri goriva dovoljan je razlog da sve više vozača spremnik automobila puni s druge strane granice.

Iako na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice nema gužvi, njihove blagajne bilježe značajnije povećanje prometa.

Zbog jeftinijega goriva u BiH, ponovno je počeo trend odlaska u šoping preko granice, u Hercegovinu. Osim goriva, kupuju se i sir, meso, suhomesnati proizvodi te roba široke potrošnje, jer kupovina preko granice se i te kako isplati poglavito kada su u pitanju veći iznosi, zbog povrata PDV-a na granici.

Ipak, najviše se kupuju benzin i cigarete, koje su s prvim danom nove godine poskupjele u hercegovačkim dućanima za prosječno jednu kunu po kutiji, a kako najavljuju iz Federalnog ministarstva trgovine, uskoro slijedi i povećanje cijene goriva. Bez obzira na to što će gorivo poskupjeti, cijena će opet biti niža nego u Hrvatskoj, što je dovoljan razlog da Dalmatinci spremnik svojeg automobila pune preko granice, piše Slobodna Dalmacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.