Kazaz: Jedina šansa za opstanak SBB-a je u sukobu sa SDA

Vijesti 04. jan 201717:35 > 19:02
N1

Izgradnja autoceste na Koridoru 5C odavno stagnira. Od najave da će to biti najveće gradilište, u narednom periodu možemo očekivati tek završetak 10 kilometara na dijelu Svilaj - Odžak. Ništa nema ni od brzih cesta koje je najavljivao Bakir Izetbegović. Sve je ostalo tek na obećanjima, u koja više ne vjeruju ni koalicioni partneri iz SBB-a.

Koncem godine javno su se prozivali, a nastavili i početkom ove. Po svemu sudeći sukobi na političkoj sceni tek su u zamahu. Očekuje nas politički turbulentna 2017. godina.

“Za Koridor 5C zatvorili smo finansijsku konstrukciju, završit ga za 4-5 godina . A onda graditi cestu kojom ćete od Lašve u Travniku biti za 10 minuta, pa za sljedećih 25 minuta u Jajcu, pa za sljedećih sat vremena u Bihaću. Od Doboja preko autuputa za sat i deset minuta dobrom konfornom cestom u Tuzlu. Probit se tunelom prema Prači i biti na Drini u Goraždu za 45 minuta. Ići kroz tunel Prenj, spojiti Konjic i Mostar, tako da se za 20 minuta bude u Mostaru, a iz Sarajeva za sat vremena dolazi u Mostar”, tako je govorio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Do danas od ovih planova i obećanja nije realizirano ništa. Pomenuo je to na izmaku prošle godine njegov koalicioni partner i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

“Mislim da ne možemo biti zadovoljni stanjem u infrastruktur. Otvorili smo jedan tunel i neko je otvorio jedan trotoar i bojim se da su to najveći uspjesi u minuloj godini”, kazao je Radončić.

Izetbegović se očito osjetio prozvanim, pa je neispunjena obećanja pravda manjkom direktorskih pozicija.

“SDA, naprimjer, nema nijednu poziciju u segmentu vlasti koja treba pokrenuti izgradnju autoputa i brzih cesta, i ministri i direktori su iz SBB i HDZ-a, tako da mi je zaista ostalo nejasno na čiji račun je išla opaska da je u prošloj godini izgrađen samo ‘jedan trotoar'”.

“Zar je SBB, kao relativno nova stranka s djelimičnim i jednogodišnjim prisustvom u vlasti, kriv što je Bakir Izetbegović, najmoćniji čovjek u Bošnjaka od 1995. do danas, u prosjeku gradio žalosnih 4-5 km autoputa?”, upitali su u SBB-u.

“Mapa autoceste danas izgleda ovako. Imamo izgrađeno tek nešto manje od jedne trećine autoputa od sjevera do juga. U toku je gradnja dionica na samom sjeveru, te zaobilaznice oko Zenice. Nove kilometre ne možemo očekivati uskoro, osim dijela Svilaj–Odžak, u dužini od 10 kilometara. Sve ostale dionice tek su u fazi idejnog projekta”, kazao je nedavno gostujući na našoj televiziji direktor Autocesta Adnan Terzić, inače SBB-ovac.

Infrastrukurni projekti, zastoj u izgradnji puteva samo je dobar materijal za razamirice koaliciniih partnera, koji prividno dobre odnose održavaju samo iz nužde, stav je analitičara. Bilo je jasno od samog starta, da koalicija dugoročno neće opstati.

“Radončićeva jedina šansa da sačuva svoju političku stranku je ulazak u sukob sa SDA. Nas u 2017. očekuje nastavak sukoba, očekuje nas kriza vlade, a ne samo parlamenta koji je već odavno u krizi, i očekuje nas radikalizacija sukoba između Izetbegovića i Čovića”, istakao je Enver Kazaz, politički analitičar.

Dok se Radončić i Izetbegović javno prepucavaju kriveći jedan drugog, pa i Čovića, za vlastite neuspjehe, lider HDZ-a mudro šuti i čeka epilog njihovih ličnih animoziteta.

“Ako neko ima drugu alternativu, bolju, a ja je ne vidim, ako je gospodin Izetbegović vidi, neka on povuče prvi potez”, poručio je Radončić.

“Politika je umijeće mogućeg”, dodao je ranije Izetbegović.

Od koalicije čvrste kao kuća, do dobro uzdrmanih temelja. Po svemu sudeći sukobi na političkoj sceni tek su u zamahu, a novi kilometri autoputa opet će čekati bolje dane ili bolje vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.