Savjeti stručnjaka za preživljavanje sibirskog vala hladnoće

Vijesti 04. jan 201718:20 > 19:03
N1

Meteorolozi najavljuju ekstremno niske temperature u narednim danima. Poručuju da će najniža temperatura biti u subotu, kada će se na planinama spustiti i do -25, a ništa bolje neće biti ni u gradovima u BiH.

Zimski val koji BiH očekuje već od sutra znači da će se temperature spustiti i do -25 stepeni. Toliki minus izvjestan je na planinama, ali ni u gradskim područjima neće biti mnogo veća temperatura. Za vikend prognoza kaže sljedeće.

“Biće izrazito hladno. Treba spomenuti da tokom dana temperature neće prelaziti -10 u Sarajevu. Dakle ostati će u dvocifrenim vrijednostima i ono što je najekstremnije jeste da će u Sarajevu biti temperatura za 17 do 19 stepeni niža od srednje prosječne vrijednosti”, objasnio je Nedim Sladić, meteorolog i “lovac na oluje”.

Danas na gradskim parkinzima, ali i saobraćajnicama, nema problema, ali zima zadaje poteškoće svima onima čiji posao podrazumijeva duži ostanak na otvorenom.

“Višeslojno se obučem i onda mi nije zima i krećem se non stop, nisam na jednom mjestu. Postoji ovdje jedna mala čuvarska kućica, sklonim se uđem, izađem ‘brzinski'”, kazao je Mulaahmetović Ferid, radnik.

Niske temperature posebno negativan uticaj mogu imati na hronične srčane i plućne bolesnike, te osobe koje imaju povišen krvni pritisak. U tom slučaju savjet je…

“Uzimanje redovne terapije, izbjegavati izlazak vani u ranim jutarnjim satima i kasnim popodnevnim, ali ako već imaju potrebu da izađu da se adekvatno obuku, odnosno da poduzmu mjere samozaštite”, dodala je prim. Dr. Sena Softić – Taljanović.

A zaštitu trebaju i vaši automobili. To prije svega znači da bez zimskih guma nigdje ne krećete.

“Problem je posebno izražen u prvom naletu niskih temperatura i zato je poželjno da se odmah posjeti servis i provjere stanje akumulatora, alternatora i ostalih električnih uređaja”, istakao je Edo Memišević, stručni saradnik za pomoć na cesti.

Topla odjeća i obuća, zaštita vaših automobila ali i pridržavanje savjeta stručnih osoba – zasigurno će pomoći da nekoliko hladnijih dana “preživite” bez ikakvih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.