Bivšim radnicima TTU od sutra zabranjen ulaz u firmu

Vijesti 04. jan 201719:17 > 19:31
N1

Blizu 100 bivših radnika Tvornice transportnih uređaja Tuzla danas je održalo zbor u svojoj bivšoj firmi u koju im je od sutra ulaz zabranjen. Iako su narušenog zdravstvenog stanja, kažu da neće odustati dok im se ne ispune zahtjevi.

Nakon tri decenije rada u Tvornici transportnih uređaja (TTU) Tuzla i 14 godina radnog staža, Paši Ribić nije ostalo mnogo solucija. Prošle godine je sa kolegama štrajkovala glađu. Danas, bolesna, još mjesec dana ima naknadu na birou. Uskoro možda neće imati novca za lijekove.

“Nijedan mi lijek nije na esencijalnoj listi. Ja za galukom plaćam oko 50 maraka jedne kapi, a trošim dvoje. Znači, 100 maraka to dvoje dođe”, kazala je Paša Ribić, bivša radnica TTU-a.

I na visokim i na niskim temperaturama radnici dolaze u fabriku na mirne zborove. Kažu da više nemaju ni zdravlja ni strpljenja, ali skupit će snage za zadnje radikalne mjere ako im se ne uveže radni staž.

“Mi smo u teškom zdravstvenom stanju. Polazim od sebe. Da sam stradao, stradao sam štrajkajući glađu ovdje gdje nam se niko nije obratio. Znači, oni izazivaju nas i traže radikalnije mjere s tim što se ne obraćaju radnicima”, istakao je Mehmed Terzić, predstavnik bivših radnika TTU-a.

“Radi se na tome da nas istjeraju na ulicu. Mi smo izvarani. Nema nikoga da nam se obrati, da nam kaže istinu i da neku pisanu formu”, dodao je Dževad Mujaknović, bivši radnik TTU-a.

Ovi ljudi uglavnom imaju već preko 50 godina , a mnogi od njih su invalidi i bolesni. Pitaju se gdje više da se zaposle, kako da prežive?

“Išla sam i tražila. Gdje god dođem poslodavac kaže: ‘Vi imate 58 godina, ne ispunjavate uslove za rad’.Biro će me držati dok budem živa i ne dobijem penziju neku”, požalila se Paša Ribić.

Tvornica je prije godinu otišla u stečaj. Fedaralna vlada obećala otvaranje nove firme, upošljavanje 150 od 230 radnika, materijalno zrbinjavanje ostalih i uvezivanje staža. Nova firma oformljena, a radnici i dalje praznih ruku, bez staža, zdravlja, posla, budućnosti…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.