Protjerani ljekar KCUS-a: Svi šute, muk je i strah od otkaza

Vijesti 05. jan 201718:14 > 18:23
N1

Univerzitetsko klinički centar u Sarajevu svakim danom bilježi sve veći broj odlazaka ljekara. Jedan od tih bivših uposlenika jeste i dr. Nermin Muminbašić koji je u Danu uživo kazao da je razočaran kako sadašnja Uprava vodi KCUS.

Muminbašić je naglasio da je poništeno sve ono što su on i njegove kolege uradile za vrijeme rata kada su žrtvovali život kako bi ova ustanova funkcionisala.

“Mi nismo tražili nekakvu nagradu nego samo priznanje za naš rad i žrtvu”, dodao je doktor.

Muminbašić je, kao i njegov otac, bio ginekolog sa 28 godina staža. Dobio je otkaz u KCUS prije šest mjeseci zato što nije htio prihvatiti da ova ugledna ustanova postane “društvo jednog lica”.

“Shvatio sam da se nešto loše sprema kada su dovedene duplo mlađe kolege, i po stažu i po godinama, da prave nekakve razmještaje. Prije smo moje kolega i ja na posao išli sa smješkom, ništa nam nije bilo teško, čak i kada su padale granate tokom rata. Znao sam za vrijeme rata dežurati i po 48 sati i nije bilo teško. Dolaskom nacionalnih stranaka postao sam nepoželjan, a ja se pitam zašto”.

Za trenutno stanje u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu kriva je direktorica Sebija Izetbegović, mišljenja je doktor.

“Devedeset posto ljekara je nezadovoljno i ucijenjeno. Izetbegović je kriv za atmosferu i dolazak nestručnog osoblja. Svi šute, muk je i strah ih je otkaza”.

Međutim, Muminbašić je bio jedna od onih koje nije bilo strah kazati da nešto ne štima jer…

“Nije me bilo strah niti tokom agresije kada sam bio borac. Meni su sada sva vrata u kantonu i Federaciji BiH zatvorena. Ne mogu pronaći posao specijaliste ginekologa. Nikada nisam mislio da će me protjerati sa posla”.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović je ranije kazala da pacijenti u ovoj ustanovi više ne moraju čekati po cijeli dan na pretrage krvi. Muminbašić je za N1 kazao da ovi navodi nisu tačni.

“Moja majka skoro je ležala na neurologiji. Deset dana nije bila priključena na infuziju. Trenutno je prebačena u Državnu bolnicu. Ne znam hoće li preživjeti”.

Govoreći o budućnosti KCUS-a Muminbašić je podsjetio da je 1988. godine ova ustanova bila druga po broju poroda u Evropi, ispred je bila samo jedna klinika iz Španije, a sada ne zna šta možemo čekivati.

“Građani bi trebali biti vrlo zabrinuti”, zaključio je doktor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.