Hladan val zahvatio BiH, pročitajte kako se zaštititi

Vijesti 07. jan 201717:02 > 19:07
N1

Zima ovih dana itekako pokazuje svoje zube, a narandžasto upozorenje zbog opasnih hladnoća i jakih do olujnih udara vjetra na snazi je za cijelu zemlju do sutra.

Građanima se preporučuje da bez velike potrebe ne izlaze iz svojih domova a to se posebno odnosi na hronične bolesnike, trudnice i djecu. Većina ulica je pod ledom pa posebno treba paziti prilikom kretanja da ne bi došlo do lomova.

Obucite se toplo, slojevito, jer slojevito oblačenje pravi tampone koji zadržavaju toplotu tijela, zaštitite one dijelove koji su otvoreni, kao što je lice, ruke, glava i posebno treba obratiti pažnju da se zaštiti glava, da se oblače kape i tople čizme“, kazala je Majda Kovač iz FUCZ-a.

Koliko je hladno pokazuje i fotografija rijeke Bosne koja je zaledila u Zenici. Mještani kažu da je rijeka i prije ledila ali da se nikada ledeni pokrivač nije toliko dugo zadržao. Ljubiteljima planina se preporučuje da se ne upuštaju u avanture, jer su i tmperature posebno na planinam veoma niske a praćene su i olujnim udarima vjetra. Ipak, ako se nađete u situaciji da vam je potrebna pomoć, svakako su tu dežurne službe spašavanja.

Operativni cetar Federalne uprave Civilne zaštite, kao i svi kantonalni i općinski u situacijama prirodnih i drugih nesreća rade po 24 sata dnevno. Ljudi koji ne mogu da dobiju neke druge službe naravno da će nazvati onoga koga mogu da dobiju, naš operativni centar, a mi u tom slučaju ono što nije u našim nadležnostima iskoordiniramo, pozovemo službe koje su nadležne. Ako možemo pošaljemo i naše ljude da pomognu i u tom slučaju spasimo ljudski život“, dodala je Kovač.

Ako ipak morate izaći dobro se utoplite, zaštitite lice i glavu i svakako pazite na poledicu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.