Preživjele žrtve: Oni koji slave 9. januar slave i genocid

Vijesti 08. jan 201716:18 > 16:21
Anadolija / Arhiv

Članovi udruženja preživjelih žrtava genocida upriličit će sutra, 9. januara, sastanak u Memorijalnom centru Potočari kada će izraziti ogorčenje zbog politike onih koji slave 9. januar kao Dan Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

U saopćenju su naglasili da je 9. januar dan kada je počeo genocid u Bosni i Hercegovini jer su tog 9. januara 1992. godine doneseni svi strateški planovi i odluke koje su imale za cilj uništenje BiH i ubijanja jednog naroda.

Ocijenili su da oni koji proslavljaju 9. januar time slave ubijanje njihove djece i najmilijih, ali i proslavljaju genocid te su podvukli da iz tog razloga preživjele žrtve genocida ovaj datum nikad ne mogu prihvatiti kao praznik.

“Dok oni slave ubijanje, mi još uvijek tragamo za kostima naših najmilijih, iako oni koji slave znaju gdje su tijela naše djece”, rečeno je u saopćenju ovih udruženja.

Podsjetili su i da je Ustavni sud BiH bio jasan o pitanju 9. januara, a svi koji ne poštuju Ustavni sud i državu u kojoj žive trebaju odgovarati pred zakonom te su zatražili od bh. političara da rade u interesu stvaranja države bez entiteta i za dobrobit svih građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.