Nova godina donosi znatno strože kazne vozačima i pješacima

Vijesti 08. jan 201716:51 > 19:21
N1

Nova bi godina uskoro mogla da donese i znatno strože kazne predviđene Zakonom o sigurnosti u saobraćaju.

Ovaj Zakon je zaista u tom smjeru i napravljen da se uspostavi stroži okvir za bezbjednost saobraćaja na putevima. Kazne za pojedine prekršaje su značajnije povećane u odnosu na postojeći, važeći zakon i one su donekle izjednačene s kaznama u regionu. Pritom moramo reći da su kazne i u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori još uvijek za većinu prekršaja veće nego ove što su predložene i koje će se naći u Zakonu”, istakao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Mjerama poput onih koje se, primjerice, odnose na zabranu prekoračenja brzine od 20 do 30 kilometara na sat ili od 30 kilometara na sat u naselju, kazne su predviđene i do 1000 maraka. Korištenje mobilnog telefona u vožnji ili pak nekorištenje sigurnosnog pojasa moglo bi koštati i do 300 maraka.

Ukoliko ovaj Zakon pogodi jednako sve kategorije stanovništva i ukoliko bude provodiv, on će imati svoju svrhu. Ukoliko bude kao do sada što je bilo sa ogromnim brojem evidentiranih kazni predatih Sudu za prekršaj, nerealizovanih, onda će biti očito da on nije postigao svoju svrhu”, rekao je Ševal Kovačević, sudski vještak za saobraćaj.

Osnovni je cilj, prema predlagaču, osiguravanje većeg stupnja zaštite sudionika u prometu. A Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Zakon je usvojio u oba čitanja uz nekoliko prihvaćenih amandmana, a potom ga je usvojio i Dom naroda – premda u različitome tekstu. Sad je red na već formiranoj zajedničkoj Komisiji oba doma.

Ja očekujem da će ta komisija zasijedati negdje oko 15. januara, čime bi se stvorile pretpostavke da se u toku januara zakon i usvoji i stupi na snagu već početkom februara mjeseca”, komentarisao je Momčilo Novaković, predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije ZD PSBiH.

Podsjetimo samo na onaj slučaj koji je na noge digao cijelu javnost, a koji se odnosi na Sanjina Sefića, osumnjičenog da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu – prošavši kroz crveno i vozeći oko 100 kilometara na sat.

Struka, ali i šira društvena zajednica velike nade polažu u novi Zakon i njegovu provedbu. Sve kako bi se konačno zaveo red.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.