Ekstremne hladnoće u BiH: Ulice puste, ali bar nema smoga

Vijesti 08. jan 201717:13 > 19:13
N1

Esktremne hladnoće i danas u BiH: živa na termometru spustila se na -28 stepeni Celzijevih na Sokocu, dok je u glavnom bh. gradu pala na -22 stepena. Glavne gradske ulice puste, građani se pridržavaju savjeta da bez prijeke potrebe ne napuštaju domove. Narandžasto upozorenje meteoalarma na snazi je do 12. januara.

Danas u sarajevu skoro puste ulice, tek poneki šetači, utopljeni, završavaju neodložive obaveze.

Pusta je bila i gradska pijaca Markale, koja inače vrvi od prodavača i kupaca. Smrznuti prodavači tu su kažu tek kratko, kako bi ispoštovali ranije narudžbe.

Zaista ne pamtim ovakvu hladnoću. Prvi put sam jutros, nakon mnogo mnogo godina doživio da su sva stakla pod zavjesom od leda, da ne mogu vidjeti šta se dešava vani, izuzetno je hladno, ali januar je pa nije čudo“, kazao nam je Brano.

I turista je sve manje. Rijetki su koji po ovakvim vremenskim uvjetima dođu i obilaze znamenitosti Sarajeva. Julija je iz Rusije prije pet dana stigla u glavni bh. grad sa prijateljicom. No, kaže, ovakvo vrijeme nisu očekivale.

“Zaista nam je bilo hladno sve vrijeme ovdje, ali lijepo jer nismo prvi put u Sarajevu, već treći. Nismo očekivali da će ovako hladno biti i u Sarajevu. Zaista je neočekivano”, ispričala nam je Julija.

Da u svemu lošem ima i dobrog, tvrde građani, snijeg je barem rastjerao maglu i smog, pa se lakše diše.

“Bolje je opet nego smog. Smog je tragedija, udar na zdravlje, prema tome je sasvim uredu da bar imamo čist zrak”, komentarisao je Brano.

Lakše se diše i zbog sve manje automobila na cestama. Brojni građani jutros nisu mogli upaliti svoja motorna vozila. Iz BIHAMK-a upozoravaju vozače da niske temperature usporavaju i djelovanje posipnog materijala, te podsjećaju na obaveznu upotrebu zimske opreme.

Minusi se nastavljaju i u narednim danima. Za Višegrad i Foču izdato je crveno upozorenje, a na ostatku teritorije narandžasto upozorenje meteoalarma produženo je do 12. januara. Nadležni upozoravaju – vrijeme je opasno po zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.