Čime se nikako ne smijete boriti protiv niskih temperatura

Vijesti 09. jan 201707:23 > 07:26
N1

Niske temperature koje su posljednjih dana zahvatile BiH, ali i ostatak regiona opasne su po život, upozoravaju ljekari.

U BiH, ali i u ostalim državama zabilježeno je nekoliko tragičnih smrti usljed smrzavanja. Niske temperature utiču na hronične bolesnike, starije od 70. godine, ali i na mlađu populaciju i djecu.

Srce je mišić koji najviše ispašta na niskim temperaturama, kao i pluća te krvni sudovi.

Koža, kao najveći organ na ljudskom tijelu je svakako prva na udaru, postoji opasnost od promrzlina – budući da se nakon samo 15 sekundi izloženosti niskim temperaturama, ona počinje smrzavati.

Kao idealno sredstvo za zagrijavanja se često pominje alkohol, odnosno alkoholni napici, no stručnjaci ljekari upozoravaju da je to vrlo opasno po zdravlje.

Naime, alkohol uzrokuje širenje krvnih žila, krv pojačano struji na površinu tijela i samo na kratko budi ugodan osjećaj topline. Međutim, širenjem krvnih žila povećava se gubitak tjelesne temperature, pa se organizam brže hladi.

Alkohol dakle ne zagrijava.

Ljekari savjetuju ispijanje toplih napitaka poput čaja, ali i redovnu konzumaciju toplih supa i sličnih prehrambenih proizvoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.