Miloš Šolaja za N1: Da se razgovara o budućnosti BiH

Vijesti 09. jan 201708:33 > 08:36
N1

Miloš Šolaja, politički analitičar iz Banjaluke, bio je gost Novog dana N1 televizije.

On je komentirao aktuelnu političku situaciju u zemlji i povećane tenzije zbog proslave Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Danas se, podsjećamo, nastavlja proslava 9. januara. U 9.30 krenut će program za djecu, u 11 sati nastupit će dječiji hor Vrapčići, u 13 sati počet će svečani defile. u 12.30 će pripadnici Trećeg pješadijskog puka predati raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

”Ovo je prije svega unutrašnje pitanje BiH. Ustavni sud po prirodi Suda može donijeti odluku, ali se odmah može vidjeti da nema primjenjivosti. Vjerovatno ćemo u narednim godinama živjeti i sa Odlukom Suda i sa Danom nastanka Republike Srpske”, ispričao je Šolaja za N1.

O dolasku predsjednika Republike Srbije u Banjaluku…

”Dolaza Nikolića u Banjaluku može uticati na dolazak predsjednika Srbije u Sarajevo. Ukoliko bi ta posjeta bila ponovo odložena, to bi bila loša odluka koja bi bila najgora za Bošnjake. Potrebno je postaviti odnose u jedan drugi okvir koji omogućava da se međudržavna saradnja proširi. RS je dio BiH i saradnja sa Srbijom je bitna. Također i Federacije gdje su Srbi konstitutivan narod”, dodao je on.

Pričati o stabilnosti i razvoju…

”Mislim da bi se u narednim godinama moralo više razmisliti o budućnosti BiH. Očigledno je da ovoj zemlji trebaju razgovori o budućnosti, ovako više ne ide. Zaista mislim da predstavnici naroda kao kolektivnih elemenata Ustava BiH trebaju porazgovarati o budućnosti. Činjenica je da mi ne pričamo o stabilnosti na ekonomskoj osnovi, o razvoju, i sve se svodi na politiku”, naglasio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.