Mujanović: Stidim se komentarisati ovakvu situaciju u BiH

Vijesti 09. jan 201709:31 > 09:56
N1

O 9. januaru smo razgovarali i sa Jasminom Mujanovićem, političkim analitičarom, specijalizovanim za jugoistočnu Evropu koji se u Novi dan uključio Skypeom iz Princetona u SAD-u.

O obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci je kazao: “To je opet još jedan u nizu političkih cirkusa, i to ne samo u RS već i u BiH. Ovo je apsolutna farsa i za sudove BiH, ustavni poredak, međunarodnu zajednicu i politički establišment za Dodika jer oni smatraju da je ovo snažni uspjeh za njih, međutim sutra će biti deseti januar i obični narod u RS će se probuditi sa istim problemima, malim platama i nezaposlenosti. To je politički cirkus i ništa više“.

O tome da li je dešavanje u vezi Dana RS igra Washingtona i Moskve je odgovorio: “Ne bih rekao da je igra Washingtona, ne interesuju se tamo mnogo za BiH. Rusi imaju više interesa i mi smo samo mali igrači u ovom čitavom geopolitičkom duelu“.

O tome zašto predsjednik RS Milorad Dodik insistira na prisustvu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je komentarisao: “Ima tu različitih motiva i za Ivanića i Dodika. Moramo se podsjetiti da je ta trka između njih dvojica politička. Svi znaju da su izbori iza sljedećeg ćoška i nadmeću ko će biti veći ultranacionalista. Ivanić koji glumi reformistu i pozitivnog lika kad njemu zatreba apeluje na nepravnu državu. On sam učestvuje u stvaranju haosa u BiH pa i u RS i ustavnom poretku ove države. To se neće dobro završiti ni za državu ni za njih kao pojedince. Kakvi god da su njihovi motivi, nisu dobri niti pozitivni niti stvaraju pravnu i demokratsku državu“.

O reakciji Ambasade SAD na obilježavanje Dana RS, odnosno da nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava je rekao: “Imali smo situaciju gdje Ustavni sud govori da je to neustavno pa i međunarodna zajednica kroz PIC i OHR je tvrdila isto i danas vidimo da se parada dešava. Postavlja se pitanje gdje ovo sad sve vodi? Ovo je cirkus i neće ostvariti ništa pozitivno i uništava kredibilni i pravni poredak. Podržavam sve osude, međutim dok ne dođe do neke stvarne akcije, da se to stopira i da se ne dešava, onda je to šuplja priča“.

O dolasku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i o odnosima Beograda i Sarajeva je rekao: “Ne znam da odnosi mogu biti više hladni. Ovo su neozbiljni ljudi i Izetbegović i Dodik i Nikolić. Krivo mi je za običan narod i obične ljude koji se trude da preživljavaju, da ostvare nešto, ljude koji moraju da žive i doživljavaju ove ljude koji su na vlasti. Ponavljam da građani moraju dovesti do političkog preokreta u našim društvima i glasati za nove opcije. Ovo je blamaža i stidim se što moram biti politički komentator u ovakvim situacijama“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.