Demokratska fronta ostala bez dva zastupnika u SKS

Vijesti 09. jan 201712:17 > 12:25
N1

Zastupnici Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo Mario Vukasović i Neira Dizdarević, napustili su Klub zastupnika DF-a i nastavit će svoje djelovanje kao neovisna parlamentarna grupa, potvrdio je Vukasović na svojoj Facebook stranici.

U njegovom saopćenju, navode se i razlozi za ovaj potez. Saopćenje preuzimamo u cjelosti.

”Poštovani građani Kantona Sarajevo, uvaženi članovi i simpatizeri Demokratske fronte, uvažene kolege zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo i svi oni koji su pratili naše djelovanje u proteklom periodu, želimo Vas obavijestiti da će od utorka, 10.01.2017. godine zastupnica Neira Dizdarević i zastupnik Mario Vukasović zvanično napustiti klub zastupnika Demokratske fronte i nastaviti svoje djelovanje kao neovisna parlamentarna grupa simboličkoga naziva „ODGOVOR“.

Ovu našu namjeru smo saopštili Kantonalnom odboru Demokratske fronte u zvaničnom pismenom obliku. U protekle dvije godine naše djelovanje je u potpunosti bilo usmjereno ka ispunjavanju svega onoga što smo stanovnicima Kantona Sarajevo, a posebno onima koji su zaokružili naša imena, obećali u predizbornom periodu.

Uporedo s tim, u potpunosti smo poštovali sve stranačke strukture i svojim djelovanjem ničim nismo narušavali jedinstvo Demokratske fronte. Nažalost, u tom periodu naša komunikacija sa kantonalnom organizacijom, ali i sa svim ostalim rukovodećim strukturama ove stranke skoro da i nije postojala, kao niti bilo kakva reakcija, a kamoli podrška za naše inicijative i zastupnička pitanja.

Naime, i pored naših nastojanja i insistiranja, ta komunikacija nikada nije bila transparentna i zvanična. Pojedinačne „konsultacije“ i „instrukcije“ su sporadično dolazile tek u pojedinim momentima kada su pojedinci iz rukovodećih struktura stranke željeli realizirati neki od ličnih interesa kroz naše djelovanje. Nadali smo se da će turbulentni period iz 2016. godine ipak donijeti medijski glasno najavljivanje pozitivne promjene u funkcionisanju stranke, no nažalost ako je i bilo promjena one definitivno nisu bile nabolje!

Stoga, teška srca smo donijeli odluku da napustimo stranku koju smo pravili od njenih samih početaka i u koju smo ugradili mnogo više od pukih zastupničkih mandata koje smo za stranku i izborili na prethodnim izborima. Duboko svjesni da u redovima demokratske fronte još uvijek ima predanih i iskrenih članova, koje već godinama rukovodstvo stranke zaobilazi u bilo kakvoj ozbiljnijoj komunikaciji, poručujemo im da njima, kao i svim ostalim stanovnicima Kantona Sarajevo, i dalje stojimo na raspolaganju svim svojim kapacitetom za svaku njihovu dobru inicijativu, prijedlog ili ideju koju bi mogli zastupati u kantonalnoj skupštini.

Iskreno se nadamo da će doći vrijeme kada će lideri Demokratske fronte uvidjeti da je prava snaga stranke u njenim mladim i iskrenim članovima, a ne osobama koje su preko noći na osnovu poznanstava i realizacije ličnih interesa pojedinaca koji „sjede“ u rukovodstvu Demokratske fronte dobivali različite beneficijie i pozicije.

Obavještavamo Vas da ćemo naše djelovanje nastaviti isključivo kao iskreni LJEVIČARI koji stoje na raspolaganju svim stanovnicima Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine i koji će se i dalje zalagati za iskrene vrijednosti koje SOCIJALDEMOKRATIJA njeguje i u ovim teškim vremenima, te smo uvjereni da ćemo u svom djelovanju imati podršku svih građana i nevladinih organizacija lijeve orijentacije, a posebno naših prijatelja iz nevladinog pokreta”, navodi se u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.