Preporuke Vlade FBiH poslodavcima povodom hladnoća

Vijesti 09. jan 201713:16 > 13:20
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine objavila je saopćenje u kojem su navedene preporuke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike povodom vremenskih neprilika.

“Povodom vremenskih neprilika izazvanih niskim temperaturama, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje poslodavcima da, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, tako što će skratiti trajanje radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava”, navedeno je u saopćenju Vlade FBiH..

Također, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva s rada u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

“Ukoliko je proces rada organizovan tako da onemogućuje skraćivanje radnog vremena, preporučuje se da poslodavci, u zavisnosti od vrste rada i radnog mjesta, poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika”, stoji u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.