Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma u Velikoj Kladuši

Vijesti 09. jan 201714:13 > 14:17
Adis J. Džaferović

Bosanskohercegovačko društvo je u većini slučajeva takvo da porodične informacije čuvaju u tajnosti, a to se naročito podrazumijeva kada je riječ o bolesti, a ponajviše o karcinomu.

Prema informacijama kojima raspolaže ZU „Dom zdravlja Velika Kladuša“ između 230 – 250 građana iz Općine Velika Kladuša oboljelo je od karcinoma.

Ova općina je krajem 2016. godine postala bogata za još jedno Udruženje, a čije aktivnosti djeluju u cilju pružanja pomoći osobama oboljelim upravo od karcinoma. Ideja za osnivanja Udruženja, koje nosi simbolični naziv „Sutra je novi dan“ datira još od ranije. Ovo Udruženje tajne ne zanimaju. Aktivisti Udruženja smatraju da su osobe oboljele od bilo kojeg oblika karcinoma izgubljene, da nailaze na velike prepreke, okruženi su barijerama koje im otežavaju život, što dovodi do toga da se povlače u sebe. Činjenica koja brine aktiviste ovog Udruženja jeste ta da u vrijeme kada je oboljelima najviše potrebna podrška, oni su upravo tada prepušteni sami sebi.

Predsjednica Udruženja „Sutra je novi dan“ Nasija Džihanović, istakla je kako je ideja oko osnivanja Udruženja došla sasvim spontano. Krajem 2015. godine u Velikoj Kladuši održana je promocija knjige „Soba za nikoga“ autorice Azre Kolaković, poznatije kao Donna Ares. Upravo na promociji pomenute knjige rodila se ideja u vezi osnivanja Udruženja.

„Cijela priča je počela krajem 2015. godine na promociji knjige Donne Ares. Tada sam je pitala na koji način bismo mogli pomoći onkološkim pacijentima sa područja Općine Velika Kladuša. S obzirom da radim kao zdravstveni radnik, susrećem se sa pacijentima u različitim situacijama. U januaru vidim pacijente koji dolaze oskudno odjeveni i naprosto se vidi da takvi ljude žive u teškim ekonomskim uvjetima. Vođena tom činjenicom, pitala sam Donnu Ares na koji način bismo se mogli povezati sa njenom tadašnjom Fondacijom i pomoći pacijentima oboljelima od karcinoma. Tada mi je odgovorila da bi najpametnije bilo da okupim grupu žena i da pokrenemo akciju prodaje ručnih radova (šalova, kapa, čarapa), kako bismo prikupili neka sredstava… Tu ideju smo kroz kratko vrijeme realizirali i moram istaknuti činjenicu da sam zadovoljna odazivom velikog broja građana ove Općine. Iznenada su mi se počeli javljati ljudi koje nisam uopće poznavala”, kazala je Džihanović.

“U prvom dijelu akcije dva poznata velikokladuška slikara Bekanović i Jašarević su donirali po jednu svoju autorsku sliku. Donacijom svojih sedam slika doprinijela je i Ela Koštić, slikarica iz Velike Kladuše, a sve donirane slike smo rasprodali u relativno kratkom roku. Donna Ares je također učestvovala u ovoj akciji. Ona je u Sarajevu prodala oko 30 svojih knjiga, ručnih radova koje su napravile žene iz Velike Kladuše i nešto slika od naših donatora. U nepuna dva mjeseca, koliko je trajala ova akcija, uspjeli smo sakupiti 2.000 KM, od čega je naših pet pacijenata dobilo po 200 KM, 5 pacijenata po 150 KM, dok smo preostalih 150  KM iskoristili za registraciju našeg Udruženja. Također bih spomenula još i Elvira Mehića, koji je u ime danske organizacije ‘Holsterbo Nodhjaelp’ donirao potrebnu opremu za rad Udruženja. U drugom krugu akcije, koja je sprovedena krajem mjeseca oktobra prošle godine, Nermina Ćehić i Tenzila Bataković su sa učenicima osnovnih škola pokrenule akciju ‘roze vrpce’ na kojoj su prikupile oko 720 KM, koje smo također iskoristili za potrebe oboljelih od ove opake bolesti”, istakla je predsjednica Udruženja.

Naziv udruženja „Sutra je novi dan“ nastao je u spomen heroini Unsko-sanskog kantona Donni Ares, jer njene pjesme „Sutra je novi dan“ i „Slaba jača sam“ za aktiviste ovog Udruženja predstvaljaju poruku svim oboljelim osobama da je sutra zaista novi dan i da ne odustaju od borbe, kao što je to uradila Donna Ares. Logotip Udruženja je u znaku poznate autohtone „Kladuške naušnice“ sa rozom vrpcom, koja predstavlja Međunarodni znak u borbi protiv raka dojke.

Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“ trenutno broji oko 80 članova.

Zabrinjavajuća činjenica, prema riječima predsjednice Udruženja, jeste da od tog broja članova, čak njih 30 su onokološki pacijenti.

„Ono što mene posebno, kao stanovnika Velike Kladuše i zdravstvenog radnika u ovoj općini veseli je činjenica da je obični narod, velikokladuški narod, bez obzira na političku pripadnost, pozitivno prihvatio osnivanje ovog Udruženja. Dokaz tome je akcija ‘Ispleti šal’, gdje smo ostvarili značajan prihod i isti uručili onima za koje smo smatrali da im je najpotrebnije. Poražavajuća činjenica je to da su u prvom dijelu akcije, nažalost tri pacijenta nedugo nakon doniranja sredstava izgubila bitku sa opakom bolešću, tako da je moja procjena očito bila dobra i mislim da smo sredstva dali osobama kojima je zaista bilo potrebno. Sjećam se slučaja kada smo jednu donaciju uručili supruzi oboljelog pacijenta, a nažalost, već idućeg dana on je izgubio bitku za život“, kazala je Džihanović.

Najveći problem na koji nailaze oboljeli pacijenti sa područja ove Općine su skupi lijekovi i terapije. Prema izjavama članova Udruženja, Kantonalni zavod za zdravstveno osiguranje je izjavilo da osobe oboljele od karcinoma imaju pravo na refundiranje troškova liječenja, međutim u praksi refundiranje troškova počinje tek nakon trećeg ili četvrtog ciklusa liječenja, a dotada su pacijenti primorani sami dolaziti do sredstava koja su im potrebna za liječenje.

„Očit primjer toga je 26-godišnji Ermin Šakanović, inače moj zamjenik u Udruženju. Dosta dugo se bori sa ovom bolešću, prošao je šest ili sedam ciklusa liječenja, dok mu je od svega Zavod refundirao tek dva ciklusa liječenja“, rekla je Džihanović.

Aktivnosti koje su u sklopu ovog Udruženja pretežno se odnose na podršku pacijentima, rad na prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma, informisanju i edukaciji pacijenata o samoj bolesti i načinima liječenja, te Općinski registar oboljelih od karcinoma.

Kako navodi predsjednica Udruženja, prva aktivnost koju će ovo Udruženje realizovati bit će uspostavljanje Općinskog registra osoba oboljelih od karcinoma. Na pitanje kako planiraju realizovati ovu aktivnost, predsjednica je odgovorila: „Jedna od važnijih stvari koju ćemo raditi u tekućoj godini jeste ta da ćemo aplicirati na sve otvorene konkurse gdje bismo mogli dobiti sredstva za realizaciju naših projekata, a što se tiče stvaranja Općinskog registra oboljelih od karcinoma. Obišla sam većinu ljekara u Domu zdravlja i medicinare koji rade sa ljekarima. Voljni su izaći nam u susret i dati podatke o svojim pacijentima, u okviru mogućnosti onoga što smiju dati, kako bismo imali statističke podatke o oboljelim pacijentima. Broj oboljelih je iz dana u dan znatno veći, mortalitet raste“.

Ideja o osnivanju Udruženja naišla je na pozitivne rekacije građana Općine Velika Kladuša.

„Čula sam da postoji Udruženje. Podržavam njihov rad, čak moram reći da sam ovih dana namjeravala otići učlaniti se. Svaka čast incijatorima“, kazala je Zemira iz Velike Kladuše.

„Nisam čuo za to Udruženje, ali mislim da je inicijativa dobra, posebno za sve bolesne ljude, mislim da će im dosta pomoći. Podražavam takve aktivnosti“, poruka je građanina Mehe.

„Nisam iz Velike Kladuše, ali sam čula za to Udruženje. Prije nekoliko godina moja majka je bolovala od te opake bolesti i nažalost izgubila je bitku za životom, tako da sam indirektno prošla kroz taj period i znam kako se osjećaju osobe oboljele od karcinoma. Mislim da je ovo Udruženje veliki plus za građane ove Općine i želim im svu sreću u daljnjem radu“, poručuje Aida.

U prostorijama Udruženja „Sutra je novi dan“ 8 .januara održano je druženje aktivista Udruženja i oboljelih od karcinoma. Na druženju smo razgovarali sa onkološkim pacijentima, čuli njihove potresne priče.

“Imam 55 godina, a prvi put sam operisana u 31. godini, kada su mi dijagnosticirali miom maternice. Nakon operacije odradila sam sve potrebne kontrole i nalazi su bili uredni. Kontrolu sam vršila punih šest godina. Jedne prilike su mi radili tumor markera gdje su mi rekli da imam cistu koju moram operisati. Operacija ciste je obavljena 2009. godine, gdje su jednim dijelom otkonili dio ciste koju sam imala. Nakon toga sam radila nalaze u Kantonalnoj bolnici u Bihaću na odjelu patologije, gdje nisu mogli otkriti o čemu se radi. Uputili su me u Sarajevo, a tamo su mi doktori tražili da im dostavim na uvid dokumentaciju o bolesti koju sam ranije bolovala. Nizom kontrola tek tada je ustanovljeno da bolujem od karcinoma. Znači, punih šest godina nisam znala da sam bolesna, a karcinom se širio. Tada sam i krenula sa kemoterapijom. Poslije treće kemoterapije imala sam još jednu operaciju, na kojoj su mi odstranjeni svi genitalni organi. Prošla sam pet ciklusa kemoterapije a od 2015. godine kontrole vršim jednom godišnje. Zasad se osjećam jako dobro, a ovo Udruženje će nam omogućiti druženje, razmjenu iskustava, a novim oboljelima će ovo poslužiti kao velika prilika da razmjene iskustva sa ljudima koji su prošli kroz isto i dati im podršku u njihovoj borbi. Meni je lično puno pomoglo kada sam vidjela ljude koji su preživjeli karcinom“, rekla je Emina Hasanagić.

„2011. godine dijagnosticiran mi je tumor limfnih žlijezda. Osam mjeseci sam primao terapije i uspio sam sanirati bolest. Nakon četiri godine, bolest se ponovo javila, a proces liječenja je bio dug i trajao je dvadeset mjeseci. Osjećao sam se jako loše u tom periodu, prošao sam prvu kemoterapiju, a situacija je bila iz dana u dan sve gora. Ali nisam se predavao, nakon šeste kemoterapije sam dobio uredne nalaze. Uključio sam se u osnivanje ovog Udruženja prevenstveno iz razloga da pomognemo našim građanima, komšijama pa i prijateljima koji su oboljeli od karcinoma. Svaki dan broj oboljelih raste što je stvarno stravičan podatak. To se više ne dešava tamo nekome u desetom selu nego u našoj blizini, pa i samim nama. Smatram da ćemo ako se udružimo svi zajedno i razmijenimo svoja iskustva i mišljenja lakše prebroditi tu bolest i sam proces liječenja. U ovakvim životnim situacijama najbitnije je da imamo vjeru u sebe i samopouzdanje, da vjerujemo u izlječenje, da nema odustajanja i da se borba uvijek isplati. Jedan jako važan faktor u borbi ovakvih bolesti je potpora familije, ne samo uže nego i šire, u kojoj svaki član mora uzeti neku obavezu tako da se pacijent koji prima kemoterapiju ne opterećuje još sa administracijskim i sličnim poslovima. Zadatak pacijenta je da se bori koristeći zdravu ishranu i da radi ono što ga čini sretnim. Kad takav stav stekne jedna porodica oboljelog uspjeh je zagarantovan, govorim to iz vlastitog iskustva jer sam ja sebi stvorio svoj tim do pobjede“, poruka je 26-godišnjeg Ermina Šakanovića.

Jedna od bitnih informacija za građane ove Općine jeste da se u posljednja četiri mjeseca ne naplaćuje kontrola na mamografu.

Članarina za pristup Udruženju košta simboličnih 12 KM, dok su onkološki pacijenti oslobođeni plaćanja članarine. Svi zainteresirani koji žele postati članom ovog Udruženja mogu posjetiti Facebook grupu „Sutra je novi dan“, gdje će dobiti sve potrebne informacije, vidjeti aktivnosti koje Udruženje sprovodi ali i naći broj žiro-računa na koji mogu izvršiti uplatu članarine ili donacije.

Piše: Adis J. Džaferović

Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović
Adis J. Džaferović

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.