Retrospektiva slučaja koji je potresao BiH i region

Vijesti 09. jan 201717:05 > 19:07
N1

Deseti oktobar, 2016. godina, Sarajevo, ulica Zmaja od Bosne. Sanjin Sefić vozi brzinom 100 km/h. Prolazi kroz crveno. Automobilom udara Selmu Agić i Editu Malkoč, dvije najbolje prijateljice i studentice psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Ishod - fatalan za obje.

DAN KASNIJE – Tužilaštvo Kantona Sarajevo raspisuje potjernicu za odbjeglim Sefićem.

DVANAESTOG oktobra, osumnjičeni za ubistvo dvije dvojke uhapšen je Novom Sadu!

U međuvremenu, u Sarajevu….

Serija protesta za Editu i Selmu! Neformalna grupa studenata philogije nadležnima poručuje: “Vi ovo dozvoljavate”. Sa njima i građani, tražeći ostavke:

“Okupili smo se da podsjetimo Vladu šta joj je posao, zašto dolaze na posao. Tražimo ostavke svih odgovornih. Ovo je grad koji ima 2.000 policajaca, na samo jednoj ulici se trkaju uredno svake večeri i ljudi svakih nekoliko mjeseci ginu. Zašto se policija ne rasporedi? Zašto ne radi svoj posao”, upitala je Svjetlana Nezirović.

U Vladi poručili – nije do nas:

“Da Vlada ima nadležnosti da smjenjuje, danas bi smijenila određene osobe koje nisu na nivou zadatka. Ne kažem danas da je to komesar, ali ćemo ovih dana detaljno analizirati sve što komesar i njegovi saradniici nisu u okviru svog posla obavljali na odgovarajućem nivou”.

A komesar Vahid Ćosić, premda je tada tvrdio da je sigurnosna situacija u KS zadovoljavajuća, ipak je smijenjen.

Građani ni danas nisu sretni – plakatima pred samo izručenje poručili su da Sefiću nisu oprostili!

A tri mjeseca čekali su na njegovo izručenje pravosudnim organima BiH. Dijelom, zbog žalbe koju je uložila odbrana, a koju je Apelacioni sud u Novom Sadu ocijenio kao neosnovanu! Smjena policijskog komesara Vahida Ćosića, pooštrene mjere sigurnosti kada je u pitanju saobraćaj u glavnom gradu.

No isuviše kasno za njih dvije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.