Ko je kriv što je građanima Zenice uskraćeno grijanje?

N1/Ilustracija

I u BiH se nastavljaju ekstremne hladnoće. Najhladnije je jutros bilo na Bjelašnici i u Zenici -21 stepen Celzijevih. Zaledile su skoro sve rijeke u zemlji, te Jablaničko i Boračko jezero.

Građani Zenice gdje je jutros najhladnije, i dalje nemaju tople radijatore. Kvar na kotlu u kompaniji ArcelorMittal još nije saniran, kazali su za N1 iz javnog preduzeća Grijanje, građane mole za strpljenje.

“Daljinsko grijanje stambenih i poslovnih prostora u Zenici, koje je bilo u totalnom prekidu, tokom popodnevnih i večernjih sati će se stabilizirati”, saopćeno je iz kompanije ArcelorMittal Zenica.

Od svih gradova u Bosni i Hercegovini koji su pogođeni ekstremno niskim temperaturama, čini se da je situacija najdramatičnija u Zenici.

Koliko je zaista hladno u Zenici, najbolje govori slike koju se mogu vidjeti iz ovog grada. Rijeka Bosna je gotovo u potpunosti zaledila. Na takvoj hladnoći, građani Zenice nemaju gradsko grijanje, a kako bi zagrijali svoje domove, snalaze se na razne načine.

ANKETA

– Grijalica i to je to. Uključimo malo makar preko noći da možemo prespavati. Grijalica, malo deka i to je to.

– Kod oca odemo, svi zajedno pod konvektor.

– Odemo kod djevera, on loži. Grijemo se pod dekama, pod jorganima. I što ne treba spremati, moraš spremati da bi se ugrijao. Klima, rerna, sve se pali da bi se ugrijalo.

Tokom jučerašnjeg dana, neki dijelovi grada bili su bez grijanja i bez struje. Isporuka električne energije je normalizovana, a kada je grijanje u pitanju, ubrzano se radi na otklanjanju problema.

“Što se tiče isporuke, ona je postepena. Uvažavajući sigurnosne aspekte, ne samo kod njih, na njihovim postrojenjima, nego i na distributivnoj mreži u gradu Zenici. Tako da je u toku postepeno podizanje megavata. Da li će doći do pune isporuke u toku večernjih sati ili u toku noći, to ćemo vidjeti. Mi se nadamo najboljem”, kazao je Elvir Bošnjak, tehnički direktor JU “Grijanje”.

Iz kompanije ArcelorMittal, koja isporučuje toplotnu energiju za cijelu Zenicu, kažu kako su javnost upozoravali da bi do ovakve situacije moglo doći. Naglašavaju i kako rade sve što je u njihovoj mogućnosti.

“Rad sa samo jednim kotlom, pod ovako niskim temperaturama, uvijek je kritičan i teško održiv. Kako smo obavještavali javnost u posljednje tri godine, stanje kotlova u pogonu Energetika se pogoršava i za poboljšanje grijanja grada ne možemo učiniti ništa bolje od alternativnog projekta na Energetici koji smo već predložili. Trenutno svi radnici kompanije ArcelorMittal Zenica shvaćaju svoju društvenu odgovornost prema građanima Zenice i čine sve što je moguće kako bi se grijanje grada što prije potpuno normaliziralo.”

Prema najavama meteorologa, poboljšanje vremenskih prilika očekuje se u četvrtak. Do tada, ljekari poručuju: ukoliko ne morate, ne izlazite iz svojih domova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.