Amir Zukić mjesecima pod istragom, a niko ništa ne zna

Vijesti 10. jan 201712:17 > 13:18
Fena

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je nakon višemjesečne trakavice žalbama izdejstvovalo povratak u pritvor petorice osumnjičenih u predmetu Bosna, ranije je saznao N1. Radi se o osumnjičenima Esedu Džananoviću, Ramizu Karavdiću, Senadu Traki, Nedžadu Traku i Safetu Bibiću.

Osumnjičeni u ovom predmetu krajem novembra protekle godine pušteni su iz pritvora, a zatim su uslijedile žalbe Tužilaštva što je rezultiralo vraćanjem petorice osumnjičenih u pritvor, o čemu smo već pisali.

Podsjećamo, oni su osumnjičeni da su organizovali grupu, te koristeći svoj uticaj, zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji BiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

U okviru ovog predmeta, prema nikad potvrđenim informacijama, vodi se istraga i protiv trojice visokopozicioniranih dužnosnika Stranke demokratske akcije: dvojice potpredsjednika Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog sekretara SDA Amira Zukića

Kako su za N1 danas kazali iz Tužilaštva, na navode o učešću spomenutog trojca u nezakonitim zapošljavanjima – nemaju komentar.

”Ne komentarišemo medijske napise”, rekla nam je portparolka Tužilaštva Azra Bavčić.

No, kako saznaje N1, visoki dužnosnici SDA su pod istragom zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340 KZFBiH, a u vezi s krivičnim djelom Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te krivičnim djelom Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Prema navodima iz istrage, osumnjičeni su za vršenje nezakonitih radnji tokom 2014, 2015. i 2016. godine.

Visokopoziconirana trojka SDA po ovom pitanju, zvanično, nije reagirala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.