Na obilježavanju Dana RS i generali u svečanim uniformama

Vijesti 10. jan 201718:37 > 19:00
N1

Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je istragu o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga BiH u aktivnostima tokom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara. Istodobno, zamjenik ministrice odbrane priznao je da je potpisao saglasnost za sudjelocanje Počasne jedinice koju je zatim i obustavio.

Dok se u prostorijama Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine provodi istraga kojom se utvrđuju potezi i eventualne greške u lancu komandovanja, stigla je potvrda zamjenika ministra odbrane Seada Jusića da je potpisao saglasnost za učešće pripadnika Oružanih snaga u Banjaluci. Međutim, ono što je Jusić prvobitno potpisao, kako tvrdi, naknadno je povučeno.

“Ranije izdata saglasnost na zahtjev predsedavajućeg Predsjedništva nakon pisma komadantice NATO-a povučena je prvo usmenim naređenjem u 12 časova, a potom i uveče oko 17,30 i pisanim naređenjem prema Zajedničkom štabu da se sve aktivnosti obustavljaju”, kazao je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH.

Ko se i da li se na usmeno i pismeno naređenje oglušio – očigledno je sporna stvar koju komisija istragom treba utvrditi. Izvještaj će proslijediti Predsjedništvu BiH i nadležnoj parlamentarnoj komisiji. No, slike trećeg pješadijskog puka i predjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića obišle su zemlju i region. Bivši ministar odbrane i sadašnji savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nije htio govoriti o pokretanju eventualne krivične odgovornosti u lancu od Mladena Ivanića pa do komandnog vrha.

“Sa poprilično dugim iskustvom i djelovanja, ali i upotrebe Oružanih snaga, ovdje ispod nivoa načelnika Zajedničkog štaba ne vidim da se treba utvrđivati odgovornost nekog od ljudi unutar Oružanih snaga, ali ne želim da prejudiciram rezultate bilo kakvog postupka”, istakao je Selmo Cikotić, savjetnik člana Predsjedništva BiH.

No, ono što je u Ministarstvu odbrane, kako nezvanično saznajemo, puno više zabrinulo nadležne, a o čemu se ne govori – činjenica je da su obilježavanju Dana Republike Srpske prisustvovala i četiri generala u svečanim generalskim uniformama. Riječ je o generalu Mirku Tepšiću, inače zamjeniku načelnika Zajedničkog štaba, te generalima Vukoviću, Iliću i Kneževiću. Nakon svih okolnosti jučerašnjeg banjalučkog dana, šta bi pravno moglo da desi, još je nepoznanica.

“Ono prethodno pitanje koje nije i koje ostaje nerješeno – jeste da li je ustvari izvršena odluka Ustavnog suda glede 9. januara, ako nije, ovdje jasno onda imamo kršenje, naprosto imamo krivično djelo, kada govorimo o Zakonima i Pravilnicima koji regulišu upotrebu Oružanih snaga”, podsjetio je Sead Turčalo, Fakultet političkih nauka u Sarajevu.

Zakon je jasan – Predsjedništvo BiH je kao kolektivni organ vrhovni komandant Oružanih snaga BiH. Čitav je niz odluka koje se mogu donijeti samo konsenzusom svih članova – od upućivanja Oružanih snaga u operacije, do smjene generala ili načelnika Zajedničkog štaba i njegovih zamjenika. Isto to može učiniti i komadantica NATO Štaba. Novija istorija BiH bilježi takve slučajeve. General Novak Đukić smijenjen je 2005. zbog incidenta tokom polaganja zakletve regruta Vojske Republike Srpske na Manjači i u Bileći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.