Tajs za N1: Kakav zrak udišu Sarajlije u ovim hladnim danima

Vijesti 11. jan 201710:28 > 10:31
N1

Malo prije nego su Bosnu i Hercegovinu pogodile 'sibirske temperature', Sarajevo, Zenica i pojedini gradovi su imali veliki problem zagađenja zraka, koji je uzrokovao dosta zdravstvenih problema.

Proteklih dana, temperature u BiH išle su i do 26 stepeni ispod nule, a interesovalo nas je kakav je sada stepen zagađenja zraka nakon obilnih snježnih padavina i vala niskih temperatura.

Kontaktirali smo Martina Tajsa, eksperta za klimatske promjene, koji nam je pojasnio kakva je trenutna kvaliteta zrak.

“Sjeverac je duvao i čistio je zrak. Jučer i proteklih dana stepen zagađenja je bio vrlo nizak. Hladno vrijeme ne znači mnogo, problem je kada je vrijeme stabilno”, kazao je.

To znači kada nema promjena strujanja zraka – stvara se problem.

“Duvao je sjeverac, uspostavio se anticiklon. On donosi vjetar, koji donosi i čistiju masu. Ako stane vjetar u ovim situacijama – onda bi bio problem. Sada, sve što izbacujemo na ovom vremenu – vjetar odnosi”, pojasnio je za N1.

Podsjećamo, Sarajevo i Zenica su bila dva najzagađenija grada u BiH tokom perioda guste magle i nečistoća koje su se zadržavale u zraku duži vremenski period. Sada, ta dva grada imaju i velike probleme usljed niskih temperatura, zbog kojih lede cijevi za snabdijevanje plinom i vodom, što paralizuje određene dijelove gradova.

Pozivitno u svemu je, kako nam je potvrdio i Tajs, dolaskom niskih temperatura i strujanja hladnog vjetra – kvaliteta zraka je dosta viša nego u periodu koji je iza nas.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.