UDT registrovao predmet protiv tužitelja Bože Mihajlovića

Vijesti 11. jan 201714:01 > 14:18
Tuzilastvobih.gov.ba

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je KTA predmet (predistražne radnje) i vrše se određene provjere u vezi nestanka oko 60.000 KM koje je SFOR izuzeo još 2003. godine iz stambeno-poslovnih objekata porodice Milorada Milakovića, kontroverznog prijedorskog biznismena.

U centru provjera Tužilaštva nalazi se tužitelj Božo Mihajlović koji je, prema dostupnim informacijama, potpisao prijem izuzete dokumentacije i drugih stvari vezanih za navedeni slučaj. U nekoliko vreća koje je tada SFOR izuzeo nalazio se novac, oružje i druge stvari.

Sedam godina kasnije, tačnije 15. novembra 2010. godine, tužilac Tužilaštva BiH Božo Mihajlović daje naredbu da se predmetni novac, koji je pohranjen u KDP-u Tužilaštva BiH (sef) izuzme radi dostavljanja Sudu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje. Od tog trenutka novcu se gubi svaki trag.

Kako je za N1 potvrđeno iz Ureda disciplinskog tužioca (UDT) BiH, registrovan je predmet u ovom slučaju.

“UDT je po službenoj dužnosti, u skladu sa nadležnošću Ureda iz člana 64. stav 2. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, osnovom medijskih objava, dana 04.01.2017. godine registrovao predmet protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Bože Mihajlovića u vezi iznesenih navoda o mogućoj povredi dužnosti. Ured takođe može potvrditi da je 06. 01. 2017. godine zapremio i pritužbu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Olega Čavke, u vezi istih navoda i istog nosioca pravosudne funkcije, te će iz tih razloga pritužba biti razmotrena u prethodno registrovanom predmetu Ureda”, navedeno je za N1 iz  Ureda disciplinskog tužioca (UDT) BiH.

Saznajemo, ovo nije jedini predmet koje je vodilo Tužilaštvo BiH, a iz kojeg je pod sumnjivim okolnostima nestao novac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.