Poruka Seada Jusića predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću

Vijesti 11. jan 201718:32 > 20:20
N1

Smatram da nisam napravio nikakvu grešku potpisom na zahtjev za angažovanje počasne jedinice OS BiH i neću podnijeti ostavku jer bi to izgledalo kao da sam priznao krivicu, kazao je za N1 zamjenika ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je danas da je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću podnio inicijativu za smjenu Jusića, inače člana SBB-a.

Gostujući u Danu uživo, Jusić je kazao da je zahvalan “dragom Bogu i gospodinu Radončiću koji su mu pružili mogućnost da da doprinos za BiH”.

“Smatram da sam na tom putu radio za dobrobit svih. Duboko poštujem mog predsjednika Radončića, ako ga još uvijek tako mogu nazvati. Ostavku sam neću dati jer bi to izgledalo kao da sam priznao krivicu. Ukoliko se nakon istrage dokaže da sam bio kriv ja ću dati ostavku”, poručio je.

Jusić je naglasio da su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i on morali naći rješenje koje ne bi dovelo do konflikta i, kako je kazao, urušavanja u sistemu odbrane.

“Od zahtjeva za angažovanjem OS BiH na proslavi neustavnog Dana RS tekla su dva jako opasna procesa po sistem odbrane. Prvi, ako se ne bi odobrilo angažovanje pripadnika OS BiH to bi narušilo homogenizaciju u Oružanim snagama što bi dovelo do revolta kod srpskih pripadnika, koji bi, uvjeren sam, svakao učestvovali na paradi. I drugi, mnogi ljudi iz druga dva konstitutivna naroda, pretežno iz bošnjačkog, uzeli su sebi za pravo tumačiti da li je nešto ustavno ili neustavno. Ministrica i ja smo morali naći rješenje koje neće dovesti do konflikta. Šta bi se desilo da smo odbili zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH? Ako bi mi u Ministarstvu uzeli za pravo da kažemo ‘ne damo’ ili ‘nećemo’ uveli bi jedna praksu koja bi rušila sistem. Dodik bi to jedva dočeka pa da kaže kako Predsjedništvo BiH ne funkcioniše i nema kontrolu. Nisam htio biti okidač u Dodikovo ruci za njegove ciljeve i po cijenu moje smjene”, otkrio je gost Novog dana.

Zahtjev predsjedavajućeg državnog Predsjedništva je naredba, a mi smo samo izvršavali naredbu, dodao je Jusić.

Ministrica Pendeš je u komentaru za slučaj anagažovanja OS BiH kazala da je sve izrežirano kako bi se BiH skrenula s puta NATO integracija. Njena zamjenik se složio sa ovom tvrdnjom i kazao da bi NATO dobio lošu poruku da je bio odbijen zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pa bi se postavilo pitanje postoji li sistem u Oružanim snagama.

Na obilježavanju Dana RS bila su i četiri generala OS BiH. O eventualnim sankcijama za ove generale Jusić nije htio govoriti jer, kako je kazao, to ne bi bilo korektno. Međutim, ukoliko se pokaže nečija odgovornost onda će i biti sankcija, jasan je bio.

Mnogi su ocjenili lošim činjenicu da se OS BiH, prva i jedino dobro urađena reforma u BiH, danas koriste u dnevno-političke svrhe. Na pitanje voditelja Dana uživo koja je pozadina svega: oslabiti, rasturiti OS BiH ili nešto treće, Jusić je ubjeđen da je angažovanje vojnika na Danu RS bila dobra poruka da građani vide kako naše Oružane snage mogu biti u svim krajevi BiH i kako podnose raport predsjedavajućem Ivaniću u Banjaluci. To doprinosi perspektivi na putu BiH ka NATO-u, smatra Jusić.

Na kraju gostovanja otkrio je da nije razgovarao sa Radončićem i da se još uvijek smatra članom SBB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.