Sarajlije: Zašto nam gasite grijanje u hladnim noćima

Vijesti 11. jan 201718:49 > 18:55
N1

Sarajlije će ovu noć ipak dočekati u toplim domovima. Saniran je kvar u sarajevskom naselju Alipašino polje. Iz preduzeća Toplane Sarajevo kažu da isporuka grijanja trenutno protiče bez problema, i da građani nemaju razloga za brigu.

Od početka godine, dolaskom ekstremnih minusa dolazilo je do pucanja dijela toplovoda u sarajevskom naselju Alipašino Polje, dok su građani naselja Čengić Vila i Otoka nedavno ostali hladnih radijatora zbog nestanka električne energije u kotlovnici.

Iz Toplana Sarajevo navode da je u prethodnim danima zbog iznimno niskih temperatura dolazilo do, kako kažu, tek sporadičnih kvarova koji su brzom intervencijom ekipa na terenu pokušavali brzo i riješiti problem. S druge strane kažu da su zbog niskih temperatura u ovim danima promijenili režim isporuke toplotne energije.

Građani koji koriste usluge Toplana Sarajevo kažu da su uglavnom zadovoljni uslugom, pogotovo u odnosu na prethodne godine.

Oni koji su nezadovoljni, uglavnom se žale na gašenje grijanja u noćnim satima, pogotovo prethodnih nekoliko dana. Iz ovog preduzeća kažu da među ogromnim brojem domaćinstava koje snabdijevaju uvijek bude i nezadovoljnih.

“Uvijek će biti određen broj reklamacija, ali je bitno da mi pravovremeno reagujemo i da su reklamacije iz nadležnosti Toplana, jer za održavanje unutrašnjih instalacija shodno zakonu nadležan je upravitelj kojeg građani sami sebi biraju”, kazala je Ženja Ljubuškić, glasnogovornik Toplana Sarajevo.

Oni koji su nezadovoljni cijenom od 2020. godine, uvođenjem kumulativnih i individualnih mjerila, moći će plaćati grijanje po potrošnji. Inače, ovo preduzeće grije više od 53.000 stanova i 2.500 poslovnih prostora, zajedno sa Sarajevogasom toplotnom energijom snabdijeva oko 120 hiljada domaćinstava. Međutim, zbog loše ekonomske situacije i dalje je primjetan određeni broj građani koji se isključuju sa ovih sistema, te se okreću alternativnim načinima grijanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.