Pomozimo Vujasinima da prežive zimu

Vijesti 11. jan 201718:57 > 19:12
N1

Dok na političkoj sceni bjesni verbalni rat i oštra retorika, svaki šesti stanovnik BIH živi od 3-5 KM dnevno. Sedmočlana porodica Vujasin iz Banjaluke, nema ni toliko.

Krčka se grah za male Vujasine. Srđan, Nemanja, Suzana, Zorana, Marjana. Svi školarci od 6 do 11 godina. Svi željni igre, slatkiša, sokova…
Hljeba imaju, kaže majka Dragana, teško bolesna, i gotovo slijepa. Da nisu gladni brine se otac Zoran, koji je i danas na nadnici.

“Plaćamo stan 250 KM, muž zarađuje dnevno 20 maraka. Živimo od dječijeg dodatka. Imamo 650 maraka sad dažbina. Imala sam dva tumora, otišao mi je vid. Na desno oko ništa ne vidim, na lijevo 20-30 posto. Ne mogu hodati”, kazala je Dragana Vujasin, majka petero djece.

Vujasini su bez posla. No, vrijednim rukama muž Zoran zaradio je da izgradi dio kuće na selu pored Prijedora. Tamo bi im bilo lakše, pričaju. Imali bi svoju i njivu pa bi zasadili povrće. Kuću ne mogu završiti, jer nemaju novca. Zahvalni bi bili svima na pomoći. Kad baka Vinka dođe i kuća malim Vujasinima zamiriše na domaći hljeb, čorbu, palačinke…

“Kad ja dođem napravim im hrane, za dva tri dana; kruh kupuju, ona ne može kuhati, ne vidi peći. Njen muž se bori da imaju to osnovno kruh i mlijeko. Bez toga ne možemo. Teško je, bez pomoći ne može sama”, otkrila je baka Vinka Ćulibrk.

“Što vidim to radim. Što ne vidim pomognu mi djeca. (Slušaju li?) Dobri su, ne mogu ih stalno ni obavezivati, imaju svoj život, djeca su, hoće da se igraju, uče u školi i tako”, dodala je Dragana.

Jedno od djece je s posebnim potrebama, rođeno kao nedonošče, u 6. mjesecu trudnoće. Nemaju novca da plate prevoz do centra “Zaštiti me”, a ni Dragana nema novca da ode na kontrolni CT glave.  Ponestaje im i drva, a zima ne jenjava. Treba im i odjeće, i suđa, i namještaja.

Hoće li neko, pa možda i od političara, zaokupljenih međusobnim trzavicima vidjeti probleme ove porodice?

“Kamo puste sreće, da vidi neko. Da imamo svoj krov nad glavom da se ne patimo ovako”, dodala je Dragana.

Niko ne zna koliko je u Bosni i Hercegovini ovakvih porodica. Istraživanja Eurostata u 37 zemalja Evrope, pokazala su da je Bosna i Hercegovina najsiromašnija na Starom kontinetu i država sa najnižim životnim standardom. Reformska agenda, koju su potpisalli svi politički subjekti u zemlji, je jasna: “Moderno i brižno društvo se mora pobrinuti za one koji ne mogu brinuti sami o sebi”.

Svi koji žele da pomognu, mogu kontaktirati porodicu Vujasin na broj telefona 065 707 455, a novčana sredstva mogu donirati na broj tekućeg računa 5520301640585783 Addiko banka na ime Dragana Vujasin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.