Silajdžić: Bez katarze u Srbiji nema ni normalizacije odnosa

Vijesti 11. jan 201721:12 > 21:30
N1

U Srbiji nikada nije došlo do katarze zbog uloge u ratu i zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u BiH što je i prepreka za gradnju boljih odnosa između dvije zemlje, kazao je Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH u emisiji N1 NA 1.

Govoreći o odnosu susjeda prema Bosni i Hercegovini, Silajdžić smatra da je Hrvatska imala i imat će normalan odnos prema BiH, dok za Srbiju to još uvijek nije slučaj.

“Josipović (bivši hrvatski predsjednik) je ima sasvim jedan normalan, moderan odnos prema BiH, kao što je to radio i Mesić (također, bivši hrvatski predsjednik). U BiH imamo jedan problem koji trebamo skinuti sa leđa i to se posebno odnosi na Srbiju. Tamo nije došlo do katarze. Graditi nove odnose na kostima žrtava je neljudski i apsurdno i neće uspjeti. To sigurno negativno utiče na život ljudi. Srbijanski predstavnici moraju jasno i glasno reći šta se dogodilo, priznati i mislim da će to biti momenata koji će pomoći da se poboljšaju odnosi”, kazao je bivši član Predsjedništva BiH.

Prije nekoliko sedmica pažnju lokalnih i regionalnih medija privukla je tekst britanskog analitičara i bivšeg diplomate Timothyja Lessa koji je kazao da je za mir na području zapadnog Balkana potrebno formirati Veliku Albaniju, Hrvatsku i Srbiju. Silajdžić je odbacio ovakve analize ističući da svako ima pravo na mišljenje, ali…

“Mogu navesti mnogo scenarija istaknutih svjetskih analitičara koji su potpuno suprotni od Lessovog”.

Po “Lessovom rješenju” Bošnjacima bi od BiH ostala enklava, pa su se mnogi pitali da li je ovom narodu namijenjena sudbina Palestinaca.

“Ne očekujem tako nešto. U krajnjem slučaju, kada smo bili u mnogo težoj situaciji pokazali smo da su se prevarili oni koji su mislili da će moći podijeliti BiH. Niti jedan vojnik nije izašao u Srbiju ili u Hrvatsku. Odbranili smo BiH, ne da bi smo napravili nekakvu muslimansku enklavu, nego da dobijemo mirnu i stabilnu BiH”, poručio je Silajdžić.

Na pitanje voditeljice da li smatra da će nova američka administracija promijeniti politiku prema BiH, Silajdžić je napomenuo da i dalje SAD smatra prijateljskom zemljom. Ipak, priznao je da je za njega nepoznanica kakav će biti smjer politike novog predsjednika Donalda Trumpa.

“Međutim, gotovo sam siguran da će Amerika i dalje insistirati na integritetu BiH, njenom evropskom putu i članstvu u NATO. Što se tiče fokusa, ne znam da li ćemo biti u njemu, ali se pokazalo tokom hiljadugodišnje historije da je BiH, iako mala zemlja, bila tačka spajanja ili razdvajanja velikih blokova poput  Crkve koja je podijeljena na zapadnu i istočnu. I BiH je zbog toga uvijek plaćala cijenu”, zaključio je gost emisije N1 na 1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.