Silajdžić za N1: BiH je tu jako, jako dugo i tako će ostati

Vijesti 11. jan 201721:15 > 21:32
N1

Haris Silajdžić je nakon šest godina odlučio progovoriti za medije. U ekskluzivnom intervjuu za regionalnu televiziju N1, Silajdžić je govorio o svojoj političkoj karijeri, Aprilskom paketu, najavama otcjepljenja RS, ali i mnogim drugim stvarima.

Kako kaže, Bosna i Hercegovina je vrlo mala zemlja i vrlo je teško ostati na prvim stranicama bilo gdje.

“Onaj ko se bavio lobiranjem, a ja jesam, posebno za vrijeme rata, zna koliko je to teško. Destabilizacija ne bi bila regiona već u evropskim razmjerama u sljedećih 20 godina. Mi smo evropska zemlja, imamo evropsku zajednicu. Nismo u EU, ali jesmo protoevropljani, najstarija evropska populacija. Na neki način Evropa je bez nas nepotpuna”, kazao je Silajdžić.

Postoji rješenje za Bosnu i Hercegovinu

“U svoje vrijeme je moja stranka napravila prijedlog ekonomskih regija koje bi imale prirodne gravitacione centre. To je Evropska komisija prihvatila i na tome se radilo neko vrijeme, ali je zastalo. Sličan prijedlog je imala Biskupska konferencija, prijedlog koji treba ozbiljno razmotriti. To je nama jako potrebno. Centralno pitanje je razlika između kolektivističkog i individualnog. Želimo stabilnu regiju, demokratsku BiH u EU što je želja većine građana BiH”, poručio je Silajdžić u intervjuu za N1.

Kako je kazao, na osnovu Dejtona je moguće postići neke načelne dogovore, ali rješenje sa entitetima koje je nazvao etničkim zidovima u BiH, je opasno.

“Kada bi imala pravo i priliku na pravi izbor, siguran sam da svako želi normalnu zemlju za svoju djecu. Ta populistička priča nam je poznata iz teških vremena. Apeliram na međunarodnu zajednicu da uradi dio svog posla. BiH je mala zemlja, ali je mjesto spajanja i razdvanja. Međunarodna zajednica nije digla ruke od BiH. Ako neko na eklatantan način krši sporazum, onda međunarodna zajednica treba da djeluje. Sve može bolje, ne dozvolimo jednoj manjini koja je glasna da ne provodi u djelo ono što misli da je za nju dobro”, kazao je Silajdžić.

Da li će Dodik pravno odgovarati?

“On je neki dan bio na ispitivanju u Sarajevu. Visoki predstavnik radi po nalozima međunarodne zajednice i ozbiljnim pristupom kako stvari ne bi eskalirale. Mnogo jači igrači su prijetili i dijelili BiH, ali ona je tu jako, jako dugo i tako će ostati”, kazao je Silajdžić.

Kako kaže, začudile su ga neke aktivnosti u Briselu koje se već neko vrijeme vode.

“Recimo, radilo se o tome da se u zaključke unese što je bilo predmet Ustavnog suda BiH. To nam nije potrebno. Mi znamo koliko je to opasno. Svaka pobjeda na tom putu je odloženi poraz. Moramo se na neki način usaglastiti oko budućnosti. Govorimo o mjesecu decembru prošle godine. Radi se o zaključcima Ustavnog suda o jednakosti građana i naroda. Govorimo o tome da kolektivistički pristup, kolektivna zaštita naroda nas je refeudalizirala. S time treba prekinuti. Treba nam istinska demokratija. Postoji demokratski potencijal u BiH, naročito sa novom generacijom. Zašto ih vraćati nazad”, kazao je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministar vanjskih poslova u vrijeme međunarodnog priznanja naše zemlje i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić u intervjuu za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.