Sead Jusić: Od ratnog heroja do crne liste

Vijesti 12. jan 201708:18 > 08:19
N1

Ime Seada Jusića posljednjih dana često je spominjano u bosanskohercegovačkim medijima.

 Zamjenik državne ministrice odbrane našao se u centru ”slučaja” proslave neustavnog Dana Republike Srpske jer je potpisao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za angažovanje Počasne jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za 8. i za 9. januar.

Jusić je potpisao Ivanićev zahtjev, a koji dan poslije, zahtjev je potpisao Fahrudin Radončić – ovaj put za smjenu zamjenika ministrice Marine Pendeš. Jusić je potom u razgovoru za N1 televiziju kazao kako ne namjerava podnijeti ostavku jer bi to značilo ”priznanje krivice”. Čekat će se, dakle, provođenje kompletne procedure premda se epilog već nazire. Ko je ustvari čovjek o kojem mediji proteklih dana naširoko izvještavaju etiketirajući ga jednog od glavnih krivaca za kuršlus u ovdašnjim političkim odnosima?

Sead Jusić rođen je 1957. godine u Bužimu. Nastavnik je historije i geografije. Do početka devedesetih bio je samostalni poduzetnik da bi izbijanjem ratnih sukoba, obavljao niz vojnih funkcija. Između ostalih, bio je zapovjednik 505. viteške brigade. Bio je i načelnik Odjela pješaštva u 5. Korpusu Vojske Federacije BiH, zatim načelnik odjela za obevještajno-sigurnosneposlove i generalni inspektor – takošer pri 5. Korpusu VFBiH.

U dva mandata bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, da bi ulaskom Saveza za bolju budućnost u koaliciju sa Strankom demokratske akcije, prošle godine imenovan zamjenikom ministrice odbrane BiH za politiku i planove. Jusić se jednim potpisom svrstao na crnu listu stranke kojoj još uvijek pripada. Njegova politička budućnost je neizvjesna bez obzira na ishod procedure koja slijedi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.