CIK BiH poništio izbore u Stocu

Vijesti 12. jan 201711:16 > 11:32
N1

Na današnjoj sjednici CIK BiH usvojen je prijedlog Odluke o poništenju izbora u Stocu.

Izborni proces u ovoj bh. općini prekinut je 2. oktobra, na dan Općinskih izbora nakon incidenta na biračkim mjestima.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je odluke CIK-a o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidata za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Božu Raguža.

Ranije je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a o smjeni općinske izborne administracije u Stocu. 

Rok za žalbu na ovu odluku je dva dana. 

“Izbori u Stocu poništavaju se na 23 od 24 izborna mjesta, dakle skoro na svim izbornim mjestima. Ostaju na snazi rezultati glasanja iz dijaspore. To je oko 900 paketa koji su stigli. Sadržaj će se utvrditi nakon novih izbora, kao i glasovi birača u odsustvu, iz drugih općina koji su također validni”, potvrdila je u obraćanju medijima Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.

“Glasovi mobilnog tima II su također validni, jer su nastali prije incidenta u Stocu. Glasala su 34 od 36 birača u tom mobilnom timu”, potvrdila je Hadžiabdić.

Ona kaže da su izabrani i novi članovi biračkog odbora u stocu, a predsjednik će biti Jozo Martić, dok će njegov tim činiti kolege iz Mostara.

Ponovila je da skinuti kandidati sa lista neće se moći ponovo kandidovati, te da odluka o poništenju izbora nije pravosnažna.

Ako bude žalbi, ići će se na Sud Bih. Tak nakon toga dolazi mogućnost utvrđivanja datuma novih izbora u Stocu. To se mora utvrditi najkasnije 15 dana od odnošenja pravosnažne odluke”, izjavila je Hadžiabdić.

Na koncu, kazala je dok se čeka pravosnažna odluka – već se vrši priprema za nove izbore u Stocu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1