Kebo za N1: Pobijedio sam dva raka, život mi je u izolaciji

Vijesti 12. jan 201716:58 > 17:12
N1

"Moj život poslije političkih funkcija se odvija u potpunoj izolaciji. Možda je to moja sudbina da moram da govorim istinu jer se borim za bolju BiH", kazao je Mirsad Kebo za N1.

Kebo je od kada se počeo baviti politikom (1999.) obnašao veliki broj značajnih funkcija sve do 2014. kada je potpuno nestao sa političke scene. Bio je član užeg kruga Sulejmana Tihića, tada vodećeg bošnjačkog političara.

Početkom 2000. izbran je za guvernera Sarajevskog kantona da bi u periodu od 2002. do 2007. obnašao funkciju ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. U dva mandata bio je potpredsjednik Federacije BiH da bi u februaru 2013. napustio SDA. Iduće godine kandidovao se za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na opštim izborima 2014., ali je izgubio kandidaturu.

Krajem te godine Ustavnom sudu BiH dostavio je preko 1.000 dokumenata, za koje je naveo da su dokazi o zločinima Bošnjaka nad srpskim stanovništvom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvu BiH je 2015. podnio prijavu zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu protiv penzionisanog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Šefika Džaferovića.

Kebo je u razgovoru za N1 kazao da nakon povlačenja sa političke scene nije imao nikakve kontakte sa medijima.

N1

“Zapravo, mediji nisu imali nikakve kontakte sa mnom. Našao sam se u jednoj situaciji da branim vlastiti život, dostojanstvo mene i moje porodice. Naš pravosudni sistem i tužilaštva nikada nisu odgovorila na prijetnje smrću kojima sam bio izložen. Od Daytona do danas niti jedan političar u BiH nije dobio više prijetnji smrću nego ja”, otkrio je Kebo.

Dodao je da Tužilaštvo BiH nije još odgovorilo na njegovu krivičnu prijavu protiv Mahmuljina i Džaferovića. Također, protiv glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS Dalide Burzić podnio je prijav državnom disciplinskom tužiocu.

“Želim da se odgovori na to pitanje. Moj život poslije političkih funkcija se odvija u potpunoj izolaciji. Možda je to moja sudbina da moram da govorim istinu jer se borim za bolju BiH”, kazao je Kebo.

Ipak, i pored svih nedaća osjeća se sretno jer, kako je kazao, pobijedio je dva raka.

“To je životna bitka. Pobijedio sam sebe jer sam imao dosta vremena da posložim stvari i vrlo malo bih mijenjao od onoga što sam u svom životu uradio. Pišem memoare, sve što znam tamo ću navesti”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.