Podžić: OS BiH su OS i građana u RS, a ne neprijatelji

Vijesti 12. jan 201717:39 > 18:04
N1

Gost emisije 'Dan uživo' na N1 televiziji bio je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH koji je komentarisao prisustvo pripadnika OS BiH na obilježavanju neustavnog Dana RS.

Ministarstvo odbrane BiH kaže da nisu prekršeni Zakonski i podzakonski propisi.

Počasna jedinica OS BiH je u sastavu bataljona Vojne policije, a zatim Brigade taktičke formacije, na koju Ivanić ima pravo.

Po pitanju presude Ustavnog suda BiH i 9. januara stvari su kristalno jasne. Onaj ko je iz OS BiH prisustovao obilježavanju 9. januara i ko je odoborio napravio je grešku jer je prekršio odluku Ustavnog suda BiH. U šumi saopćenja i prepravki, jedne pa druge odluke ne bih dalje komentarisao o lancu odgovornosti“, kazao je Podžić.

“Pripadnici OS BiH, poštujte lanac i ne gledajte prepirke’

On je naglasio da nisu svi isto odgovorni i da treba sačekati istragu.

Na vojnicima se neće slomiti koplja već na odgovornim ljudima, to je sigurno. Ivanić je grubo prekršio Zakon o odbrani. U članu 11. Zakona o odbranu jasno i koncizno stoji da Predsjedništvo BiH konsenzusom vrši upotrebu OS BiH. Ovdje nije bilo konsenzusa i Ivanić je napravio težak presedan da je svojom odlukom urušio sistem komandovanja i kontrole OS BiH i uveo etnički lanac komandovanja“, smatra Podžić.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH da je situacija veoma ozbiljna.

Zamolio bih sve ljude, sve pripadnike OS BiH, da bez obzira na nadmudiravanja u politici ostanu profesionalni, poštuju lanac komandovanja i ne gledaju prepirke.

Želim ponoviti građanima Republike Srpske da su OS BiH i njihove Oružane snage.To su Oružane snage koje čine građani svih naroda i ostali i oni nikome nisu neprijatelji. Oni će nastaviti deminirati prostore oko vaših kuća, spašavati iz poplava i čistiti snijeg. Oni nisu neprijateljske snage kako je govorio predsjednik RS”, istakao je gost Dana uživo.

Ko izdaje zadnji naredbu? Predsjedništvo je vrhovni komandant OS BiH.

BiH rukovodi odbranom BiH. Predsjedništvo donosi odluke konsenzusom i lanac ide dalje preko Ministarstva odbrane, načelnika Zajedničkog štaba, Komandata komadne za podršku i potčinjenih komandi. Lanac mora proći sve nivoe“, pojasnio je Podžić.

Četiri generala iz reda srpskog naroda su prekršila odluku Ustavnog suda BiH s obzirom da su u uniformama prisustvovali obilježavanju neustavnog Dana RS-a, smatra Podžić.

Svi smo potpisali da smo apolitični, da poštujemo Ustav BiH, da poštujemo Dejtonski sporazum i da ćemo štitit ustavni poredak. Apsurdno je da potpištete da ćete štiti ustavni poredak, a onda ne poštujete odluku Ustavnog suda.

‘OS BiH su dogovor naroda u BiH, a ne Visokog predstavnika’

Na pitanje da li se cijela situacija mogla izbjeći, Podžić je odgovorio:

Mogla se izbjeći. Dodik je ponudio rješenje rekavši da će postrojiti veterane u uniformama RS. To je bio prijedlog Sulejmana Tihića 2004. godine, ali tada se nisu usaglasili iz reda srpskog naroda. Tihić je kazao “što je bilo u ratu ostavimo veteranima, a da nastavimo praviti Oružane snage BiH.”

Podžić kaže da je ovo bila potencijalna smetnja za budućnost. “Pukovi su multietnički i sve se moglo lako izbjeći.

Predsjednik RS, Milorad Dodik, je rekao da treba razmotriti dalje učestvovanje RS u zajedničkoj vojsci.

Svi smo govorili da su Oružane snage BiH najbolji projekat. Ovo nam je pokazalo da to nije uspio projekat, da su mnogo više i bolje radili oni na podijeli, a ne na ujedinjenju OS BiH“, rekao je Podžić i nastavio.

Ovo nije nametnuo niti jedan Visoki predstavnik. Jedinstvene Oružane snage su dogovor svih nas u BiH. Kada smo završili i dogovorili Reformu odbrane tada smo napravili Zakon o odbrani i Službi Oružanih snaga. Parlamentna skupština je usvojila 28. oktobra, a 5. novembra Dom naroda s jednim glasom protiv Zakon o odbrani i Službi. Taj jedan glas protiv je bio protiv iz reda bošnjačkog naroda.”

Podžić je kazao da i Milorad Dodik treba reći građanima da nama svima treba sigurnosti.

Poslije sigurnosti i NATO-a dolaze investicije, poslovi i razvoj. Primjer je Albanija.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.