Sarajevo: Porast broja pacijenata u posljednjih 15 dana

Vijesti 12. jan 201718:26 > 18:32
N1

Niske temperature ovih dana okovale su cijelu BiH, ali i regiju. Građani se pozivaju na oprez. Stoga ćemo u sljedećim minutama poslušati savjete stručnajka kako se ponašati u ovim situacijama.

S obzirom hladnoće koje traju danima, kakve su izravne posljedice po zdravlje stanovništva? Je li povećan broj intervencije?

Svjedoci smo posljednjih 10-15 dana da je broj pacijenata u laganom porastu. Povećao se intervencija na terenu u kućama pacijenata. U posljednja 24 sata obavljeno je 160 kućnih intervencija. Ugrožena populacija su stariji ljudi i hronični bolesnici“, rekla je za N1 dr. Sejda Pandić, specijalistica urgentne medicine.

Zbog ekstremnih minusa u Europi, ali i BiH, zabilježeni su smrtni slučajevi zbog hladnoća odnosno pothlađivanja.

Ko ne mora izlaziti napolje, najbolje je da u toplini svoga doma provede hladne dane. Izbjegavati izlazak u ranim jutanjim satima i poslije 17 sati poslijepodne. Treba se oblačiti slojevito, nositi kape, šalove i rukavice, kao i kvalitetnu obuću“, preporučuje doktorica sarajevske Hitne pomoći.

Za kraj je kazala da su velike temperaturne oscilacije te da građani trebaju voditi računa o ishrani, jesti svježe voće i povrće, posebno vitamin C.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.