Na izložbi sitnih životinja u Prijedoru vrste iz svijeta

Vijesti 13. jan 201714:38 > 14:42
Anadolija

U prostoru Centra Sunce Prijedor u naredna tri dana čut će se cvrkut ptica s mnogih meridijana, a zasluge za to ima Društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" iz Prijedora, koji tradicionalno na početku kalendarske godine organizuje izložbu sitnih životinja.

Prvog dana najaktivniji su kanarinci i druge male ptice, a s vremena na vrijeme pridružuju im se svojim kukurikanjem horozi i gakanjem patke i guske, dok su golubovi i papagaji suzdržaniji.

“Društvo je osnovano 1979. godine, čijih 70 članove vezuje ljubav prema sitnim životinjama, koji svojim aktivnostima, među kojima je i ova izložba, promovišu ljubav prema njima”, izjavio je za Anadoliju predsjednik Mladen Goronjić.

Na izložbi su zastupljene ptice, perad, ribice i kunići, od kojih najveći broj vodi porijeklo iz udaljenih zemalja.

“Oni uglavnom vode porijeklo iz Australije, Azije i Afrike, ali ima i onih iz SAD, Kanade i Njemačke. Do njih dolazimo posjećujući izložbe u inostranstvu, a važno je istaći da naši članovi, odgajivači imaju iskustva u njihovom razmnožavanju, tako da na njima kupuju samo jedinke potrebne za reprodukciju”, kazao je on.

Dodao je da egzotične jedinke koštaju od par pa do više stotina eura i napomenuo da su u zavisnosti od mutacije trenutno najskuplje male ptice gouldamadine, čije je porijeklo Australija, i koje slove za jedne od najljepših ptica. Cijena im se kreće od nekoliko desetina pa do više stotina eura.

“Što su rjeđe vrste, teže je doći do hrane za njih i one su znatno skuplje, ali se Društvo trudi da je obezbijedi”, naglasio je Gorinjić.

Prema njegovim riječima, imaju kupaca i uputio je savjet odgajivačima da je zarad kvaliteta bolje da se bave odgojem manjeg broja životinjskih vrsta.

Goronjić je rekao da bez velike podrške lokalne zajednice ne bi mogli organizovati ovakvu izložbu i dodao da veliku pomoć imaju i od poljoprivrednih apoteka, te da zahvaljujući Centru Sunce, koji im je drugu godinu zaredom ustupio prostor, nisu morali brinuti gdje će izložbu organizovati.

Na izložbi smo sreli djevojčicu Nevenu Markot iz naselja Brazičani.

“Sve što sam na izložbi vidjela dopada mi se, a voljela bih imati jednog od ovih paunova. Imam prostora za njega, jer moja porodica na našem posjedu uzgaja patke, guske, a imamo i jednog orla”, kazala je ona.

Izložba, na kojoj učestvuju i društva iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, ima i takmičarski karakter i u nedjelju, kada se završava, biće proglašeni najbolji odgajivači.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.