Čubrilović za N1: Kriza je krenula od Izetbegovića

Vijesti 13. jan 201718:10 > 18:42
N1

Dan RS smo obilježili prema novom Zakonu o Danu RS koji nije osporen od Ustavnog suda BiH, kazao je za N1 predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

U ponedjeljak 9. januara u Republici Srpskoj je obilježen Dan RS za koji političari iz drugog entiteta, pretežno bošnjački, tvrde da je neustavan. Sa ovom tezom se ne slaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske koji kaže da je sve urađeno po zakonu.

“Zakon o Danu RS ničim nije uslovljen. To je zakon koji je stupio na snagu i prema kojem je obilježen Dan RS i ne vidim ništa sporno da bilo ko bude protiv toga”.

Govoreći o samoj atmosferi tokom obilježavanja, Čubrilović ju je nazvao “svečarskom” jer je dat veći značaj nego ranije zbog jubileja 25-godišnjice.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je na godišnjici kazao da “sanja dan kada će se RS pripojiti Srbiji”. Čubrilović nije želio komentarisati Dodikove izjave.

“Niko ne kaže da RS ide u razdruživanje, ali uslovljavati RS to nije korektno i sigurno je očekivati reakcije”.

Neki političari u drugom entitetu, Federaciji BiH, paradu vojske su doživjeli kao “generalnu probu za državni udar”, a predsjednik NSRS je kazao da to “nema smisla”. 

“Ovo je bio jubilej koji je trebalo obilježititi svečanije nego ranije. Nisam za paradu osim kada su jubileji poput 25 godina, 30 ili 50”.

Učešće pripadnika 3. puka OS BiH na obilježavanju Dana RS izazvalo je veliku rekaciju i aferu u Ministarstvu odbrane BiH. Predsjednik SBB Fahrudin Radončić je zatražio smjenu zamjenika ministra odbrane Seada Jusića, inače kadra iz njegov stranke. Čubrilović podsjeća da posljednje saopštenje iz državnog Ministarstva odbrane jasno pokazuje da nije bilo kršenja zakona, te dodaje da svi koji su potpisali zahtjev za učešćem OS BiH su to radili na osnovu zakona.

Čubrilović je kazao da je kriza krenula od apelacije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Ustavnom sudu BiH. 

“Ničeg ne bi bilo da Izetbegović nije pokrenuo apelaciju o ustavnosti Dana RS. Više od 20 godina obilježavanje Dana RS nikome nije smetalo. Ustavni sud BiH je donio odluku koja nije nimalo pravna”.

Na pitanje novinarke N1 gdje je izlaz iz krize predsjednik NSRS je kazao da je rješenje u dogovoru.

“Najveća odgovornost je na liderima najvećih partija u BiH”.

Opširnije pogledajte u videuu…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.