Bajrović poručio predstavniku Dveri: BiH će opstati

Vijesti 14. jan 201708:37 > 08:38
N1

Predsjednik građanskog saveza Reuf Bajrović, predstavnik pokreta Dveri Srđan Nogo i Joško Klisović, bivši zamjenike ministrice vanjskih poslova Hrvatske, bili su gosti Crvene linije na N1.

 U Banjaluci je 9. januara obilježen Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza, kazao je da Milorad Dodik već 10 godina pokušava da uradi ono što je uradio 9. januara.

“Niko u Sarajevu nije iznenađen time šta Dodik želi da postigne. Iznenađujuće je to što nismo imali nikakvu ozbiljnu reakciju iz Sarajeva, primarno Bakira Izetbegovića i SDA. Izetbegović i ljudi SDA žele slične stvare kao Dodik, ali nisu to spremni da kažu. Ovo što je Dodik uradio nije iznenađujuće”, kazao je Bajrović.

Kako je kazao, ovakvim potezom predsjednika RS-a iznenađeni su samo oni koji ne prate politiku.

“Cijela regija je vezana za BiH. Stabilnost u BiH je veoma važna i za Srbiju i za Hrvatsku. Očekivati da će BiH doći do mirnog razla je infantilno, a da neće doći do destabilizacije je vrlo naivno. Što su manje umiješane te dvije zemlje, to je BiH stabilnija. Imate asertivne poruke iz Zagreba i dijelom iz Beograda”, kazao je Bajrović.

“Zahvaljujući RS-u, Ratku Mladiću i Karađiću spriječen genocid na teritoriji bivše Jugoslavije. Republika Srpska je fakat, Bosna je konfederacija”, kazao je poslanik Dveri Srđan Nogo.

Uslijedio je odgovor Bajrovića.

“Vi morate da shvatite da politika za koju se vi zalažete ima za konsekvence sukobe. Nije ovo 1992. godina da se vi možete ovako ponašati”, poručio je Bajrović predstavniku Dveri iz Srbije.

“Vama ne ide vrijeme na ruku”, odgovorio je Nogo dodajući da je BiH neodrživa država.

Joško Klisović, bivši zamjenike ministrice vanjskih poslova Hrvatske, kazao je da se niko ne odriče prava srpskom narodu u BiH koji imaju drugi narodi.

“Ne želim da BiH bude protektorat međunarodne zajednice, već suverena zemlja koja će donositi suverene odluke”, kazao je Klisović.

“RS je postala dio konferedacije Dejtonskim sporazumom”, poručio je Nogo.

“Normalno je imati mišljenje, ali on živi u paralelnom svijetu. Činjenice su drugačije. RS je nastala u Dejtonu, ona prije toga formalno-pravno nije postojala. Oko tih činjenica se ne može raspravljati. Trebali ste pročitati Dejtonski sporazum i doći na debatu. BiH će opstati, nadživjet će vas sigurno. Postojat će dok postoji kugla zemaljska”, odgovorio je Bajrović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.