Karup Druško poslala oštre poruke Inzku i Čoviću

Vijesti 14. jan 201716:46 > 16:57
N1

Izjava Dženane Karup Druško, iz organizacija Rekom i Tranzicijska pravda, u emisiji Pressing na N1 izazvala je široke reakcije.

Nakon te emisije Karup Druško je adresa brojnih građana BiH koji se javljaju i nude razne vrste pomoći i rješenja kako bi život u BiH postao mnogo bolji.

Ljudima u BiH je dosadilo da slušaju kako pojedinci iz Republike Srpske, ali i Srbije, dijele BiH odnosno govore o našim problemima i nude rješenje za nas. A da za to vrijeme nema adekvatnog odgovora iz Sarajeva, kako vladajuće elite tako ni većine intelektualaca. Ne znam zašto je to tako. Meni je Facebook bio zatrpan porukama pojedinaca, intelektualaca, koji imaju šta reći i spremni su staviti sve svoje znanje i resurse da se ova država napravi boljom i jačom za sve nas“, kazala je za N1.

Ističe da ti ljudi ne govore o ekonomskim problemima prioritetno, već o vladavini prava i jakoj državi.

Ljudima je dosadilo slušati kako se u BiH ratovalo, da se sve relativizira, da se izjednačavaju svi ratni zločinci. Potpuno se zaboravlja šta je bilo od 1992. do 1995. godine i vadi se iz konteksta rat i ratni zločini.”

Kakva je uloga Međunarodne zajednice u BiH? Nelvadin sektor je pismenim putem apelovao na predstavnike Međunarodne zajednice u BiH da ubrzaju ustavne promjene radi boljeg života građana.

Najveći problem je nedostatak odgovornosti. Korupcija odlazi u drugi plan jer je nepoštivanje zakona i Ustava BiH najveći problem. U haosu sve je dozvoljeno, pa i anarhija. Odgovornost najčešće vezujemo za naše političare, ali je krajnje vrijeme da se na odgovornost pozovu brojni predstavnici MZ u BiH“, rekla je Karup Druško te nastavila:

Ured OHR-a ima vrlo jasan mandat za BiH koji se tiče isključivo Dejtonskog sporazuma. Licemjerstvo Inzka je svima u ovoj zemlji preko glave. Neka počne raditi svoj posao ili neka se kupi i ide odavde.

Ona je kazala da je “dosta bacanja prašine u oči izjavama kako Inzko ima, pa nema ovlasti, kako nešto može pa ne može…”

Nismo mi svi blesavi. Jasno je zašto je došao OHR i koji je njegov mandat. Isto tako je jasno zašto je NATO u BiH koji je zadužen za mir i sigurnost odnosno za vojni dio provedbe Dejtonskog sporazuma. Jasne su i nadležnosti PIC-a. Došli smo u situaciju da nas svi prave budalama. Imamo RS koji imenuje senatore, imamo Srbiju koja konstantno diže tenzije i priča o podjeli BiH, a imamo FBiH u kojoj ne znamo šta se dešava.”

Dženana se dotakla i hrvatskog člana Predsjedništva BiH odnosno njegovih stavova i postupaka.

Dragan Čović ne smije sebi dopustiti da se ponaša kao Vučić, da malo bude s Rusijom. Čović bez obzira na odnos prema političkom Sarajevu mora odlučiti na kojoj će strani biti. Da li želi BiH i evropske integracije kako priča ili će i dalje podržavati Dodika, makar i ćutanjem, i opredijeliti se da Hrvate vodi ka Moskvi. Bojim se da zvanični Zagreb nikada neće stati iza toga“, izjavila je Dženana Karup Druško za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.