Direktor FUP-a Dragan Lukač poručio hakerima: Naći ćemo vas

Vijesti 15. jan 201710:40 > 10:45
N1

Zvanična stranica Federalne uprave policije hakovana je tokom noći, a sudeći prema poruci koju su hakeri ostavili, iza svega stoji grupa koja se predstavlja kao Anonymous Bosnia.

“Anonymous nije samo grupa hackera kako su vas naveli da vjerujete. I mada je kolektiv koji se udružuje pod imenom Anonymous ustvari skupina haktivista, mnogi od nas su jednostavni građani ovog svijeta koji će izaći na ulice u vidu tradicionalnog aktivizma. Međutim, igra se promijenila. Represija i tiranija su postale isuviše učestale u ovom svijetu i izdigli smo se ususret okolnostima. Anonymous je posvuda. Mi smo vaši susjedi, prijatelji, kolege, rodbina. Mi smo vaši poštari, brijači, prodavači i odvjetnici”, stoji u poruci ostavljenoj na zvaničnoj stranici Federalne uprave policije.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač u razgovoru za N1 kaže da je obaviješten o ovom događaju.

“Radit ćemo na identificiranju tih ‘stručnjaka’. Žao mi je jedino što se oglašavaju ka Anonymusi. Naći ćemo mi njih, imamo dosta dobra stučnjake i uvjeren sam da ćemo to vrlo brzo riješiti”, kazao je Lukač za N1.

Kako kaže, poruka koju su hakeri ostavili na stranici mu nije jasna.

“Djeluje mi vrlo nepismeno njihovo saopćenje. Zatražio sam da dođu naši istražitelji pa ćemo vidjeti”, kazao je za N1 direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač.

N1/screenshot

Grupa hakera koja se krije iza imena Anonymousa navela je da prate vladine službenike i da će uskoro sve iznijeti u javnost.

U svijetu u kojem korupcija, represija i nepravda skrivaju svoje lice iza svakog ugla, Anonymous stoji kako bi ih dočekao sa silom. Anonymous je ovdje da ustane u zaštitu vaše slobode. Pridružite nam se u provođenju operacija u online svijetu. Mi smo Anonymous! Pratimo vladine službenike, uskoro ćemo sve iznijeti u javnost! Očekujte nas!”, stoji na stranici FUP-a koja je tokom noći hakovana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.