Kako su nastale fotografije Srebreničanki na konjima

Vijesti 15. jan 201715:46 > 16:37
Ado Hasanović

Filmski režiser Ado Hasanović, rođeni Srebreničanin, trenutno se nalazi u Rimu na prestižnoj filmskoj akademiji u Rimu Centro sperimentale di cinematografia. Autor je fotografija djevojaka iz Srebrenice koje jašu konje, a koje su obišle regiju. Hasanović je za našu televiziju ustupio fotografije iz Srebrenice.

Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović
Ado Hasanović

Zabranjeno preuzimanje fotografija bez odobrenja autora

Na fotografijama su kćerke kćerke Emina Bektića, ljubitelja i uzgajivača životinja poput ljepotica iz američkih kaubojskih filmova, jašući na konjima koje uzgaja njihov otac, pokazale su nevjerovatno umijeće i ljubav prema prirodi koju su im kroz odgoj prenijeli njihovi otac i majka. 

Porodica Emina Bektića živi u selu Jasenova, a Emin je poznat kao veliki ljubitelj životinja, posjeduje ergelu konja, svira šargiju i po svemu sudeći i njegove “ljepotice” naslijedile su tu strast. Dženeta, Fatima, Kadira i Ćamka odrasle su uz konje. 

Prizor je jedinstven i u najmanju ruku zaslužuje najpozitivniju sliku iz Srebrenice.Kako je sve nastalo?

“Moja ovisnost su film i fotografija tako da svakodnevno fotografišem i snimam, a sestre Bektić i njihovog oca poznajem već odavno. O njima se 2009. godine, prije nego sam upisao Sarajevo Film Academy, snimao jednu emisiju. Mi smo prijatelji i poznajemo se tako da to je bila idealna prilika da uživamo na jedan poseban način u ovoj velikoj zimi”, kazao je za N1 autor fotografija i videa Ado Hasanović i naglasio: “Velika zahvala za prijatelja Seada Delića koji je predložio ideju da se posjeti porodica Bektić i bez koga ove fotografije ne bi bile realizovane.”

O Eminu Bektiću i njegovom životu možete saznati više na ovom linku.

U razgovoru za N1, Hasanović ističe da u Rimu trenutno završava diplomski film koji se zove “Pink elephant” u kojem glume Izudin Bajrović, Jasna Žalica i Amila Terzimehić.

“Film će doživjeti svoju premijeru u ovoj godini na nekom od prestižnih film festivala”, kazao je Hasanović koji je ujedno i art direktor talijanskog festivala kratkog filma u Sardiniji vec treću godinu koji se zove “Autorski putevi”.

Ovaj mladi režiser završio je Sarajevo Film Academy (SFA), odsjek režija, u klasi profesora Nenada Dizdarevića. Diplomirao je s kratkim filmom “Mama”, koji je prikazan na 19. Sarajevo Film Festivalu. Za kratkometražni film “Mama”  Hasanovića je osvojio Zlatnu jabuku na jedanaestom godišnjem Bosanskohercegovačkom Film Festivalu (BHFF) koji je održan od 1. do 3. maja 2014. u kinu Tribeca u New Yorku.

Svoj prvi film “Predrasude” uradio je 2007. godine za projekt Let's act together is better u Strugi, sa mladima iz Italije, Francuske, Makedonije i BiH. Učestvovao je i na Sarajevo Talent Campusu 2008. u sklopu Sarajevo Film Festivala.

Također, pet godina je bio kreativni direktor kratkog film festivala Srebrena Traka.

Dokumentarni film “Ja sam iz Srebrenice” snimio je i režirao u produkciji Udruženja Prijatelji Srebrenice, a film je dobio specijalno priznanje za najbolji studentski film na mostarskom film festivalu 2008.

Kao uspješni mladi reditelj dobitnik je niza nagrada, a za svoj film “Plavi Viking u Sarajevu” dobio je tri nagrade za najbolji dokumentarni film na festivalima u Amsterdamu, Bukureštu i Banjoj Luci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.