Dodikov kabinet na cvijeće potrošio 27 radničkih plata

Vijesti 16. jan 201711:41 > 12:23
NAP

Prosječna plata u bh. entitetu Republika Srpska u septembru prošle godine iznosila je 834 KM, dok je u Federaciji BiH u novembru iznosila 843 KM.

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj, julu prošle godine, iznosila je 1.849 KM. 

Prema podacima Saveza sindikata ovog entiteta četvoročlanoj radničkoj porodici bilo je potrebno 696 KM za kupovinu prehrambenih proizvoda, 192 KM za prevoz, 562 KM za stanovanje i komunalne usluge, 131 KM za odijevanje, 105 KM za tekuće održavanje domaćinstva, 82 KM za obrazovanje i kulturu, te 81 KM za higijenu i njegu zdravlja, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Uvidom u Izvještaj o provedenom postupku javne nabavke predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, zabilježena je i nabavka cvijeća i cvijetnih aranžmana.

Kabinet predsjednika Dodika u protekloj godini je na nabavku cvijeća i cvijetnih aranžmana u martu prošle godine potrošio 23.000 maraka.

Posao za nabavku cvijeća je dobila Višnja s.p. Lazo Zrnić iz Banjaluke, a konačna ukupna vrijednost okvirnog sporazuma iznosila je 22.553 KM bez PDV-a.

N1 je pokušao dobiti obrazloženje u koje svrhe je bilo namijenjeno cvijeće i cvijetni aranžmani, ali odgovor iz kabineta predsjednika entiteta RS na našu adresu nikada nije stigao, ni nakon više telefonskih poziva.

Ako se nakratko vratimo na početak teksta i podsjetimo da je prosječna plata u RS-u 834 KM, prostom računicom se da izračunati da je za ‘cvijeće i cvijetne aranžmane’ potrošeno 27 prosječnih radničkih plata.

Ista institucija je za nabavku odlikovanja potrošila 115.000 maraka.

I dok većina građana jedva spaja kraj s krajem i živi od prvog do prvog u mjesecu, vlasti u kantonima, entitetima i na državnom nivou žive lagodan život, pun benificija, voze se u skupocijenim automobilima, hrane se kvalitetno po veoma niskim cijenama, putuju i kupuju na račun građana. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.