Sela na Manjači odsječena od svijeta: Imamo hrane do marta

Vijesti 16. jan 201717:29 > 19:32
N1

Zavejana su sela u sjeverozapadnoj Bosni, a stanovnici planine Manjače, već navikli na oštre zime i odsječenost od glavnih saobraćajnica, snabdjeli su se osnovnim životnim namirnicama. Plaše se jedino bolesti jer do ljekara ne mogu doći.

Put do kuće Ranka Babića u Sitnici na Manjači je zavejan. Svake zime živi odsječen od ostatka svijeta. S Rankom smo iz tog razloga razgovarali telefonom.

Mogu do marta izdržati sa hranom. Nabavio sam ja sebi brašna, soli, a ako nastavi ovako padati, jedino helikopter može doći ako bi nekoga nešto zaboljelo“, kazao nam je Ranko Babić iz Sitnice.

Zimska služba je na terenu i većinu puteva čiste, ali snijeg ne staje i vjetar pravi nanose.

Na Manjači su sela razuđena i nemoguće je do svake kuće očistiti put, a s obzirom da je omladina otišla i živi uglavnom stara populacija, za oštre zime su se pripremili. Nabavili su osnovne životne namirnice i iz kuće ne planiraju dok ne okopni.

Unaprijed se spremimo i nešto pretrpimo i tako. I ako neko mora doktoru trpi dok se ne mogne proći“, rekla nam je Jovanka Đukić iz Stričića.

U ovakvim vremenskim uslovima pucaju vodovodne cijevi, a snijeg kida kablove za prenos struje.

Da ne bi ostao bez vode, Mile je danas, dok se još može, otišao na izvor.

Snijeg može ovdje da bude po metar, dva, tri – sve zavisi i koliko vjetar nanese. Na zor se narod muči i ovi što čiste puteve teže mogu doći kad je toliki snijeg“, ispričao nam je Mile Đukić iz Stričića.

No, baka Jovanka se ne žali i kaže kako je navikla na oštre krajiše zime. Na mećave je navikla, ali na samoću nije.

Prije su djeca sankala i stariji su se sankali, a sad nema ni starih ni mladih. Sve pusto, sve“, kazala je Jovanka Đukić iz Stričića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.