Slučaj Ante Jelavića, pat pozicija za bh. pravosuđe

Vijesti 16. jan 201718:10 > 19:23
N1

Pravosudne institucije u BiH i dalje su bez odgovora na odbijanje Hrvatske da procesuira Antu Jelavića. Iz Tužilaštva BiH komentar da će se postupati u skladu sa zakonom.

“Tužilaštvo BiH postupat će u skladu sa zakonom, u ovom kao i u drugim predmetima”, poručili su iz Tužilaštva.

U septembru prošle godine BiH je službeno zatražila od Hrvatske da preuzme predmet iz 2004. gdje se optuženi Ante Jelavić tereti za podrivanje vojne i obrambene moći, te za zlouporabu položaja i ovlasti u slučaju “hrvatska samouprava”, obzirom da je bh. vlastima Jelavić nedostupan nakon prebjega u Hrvatsku. U Hrvatskoj su svoje odbijanje obrazložili navodima da je riječ o kaznenom djelu političke ili vojne naravi za što i prema Sporazumu dvije zemlje imaju pravo odbiti pravnu pomoć BiH.

“(Zašto smatrate da je riječ o političkom progonu?) Zato što se upravo tako i kvalificira kao pokušaj uvođenja novog političkog pravnog okvira unutar BIH , što mi držimo političkim kaznenim djelom”, kazao je Ante Šprlje.

“Obzirom da prema našem kaznenom zakonodavstvu ne postoji mogućnost suđenja u odsustvu, a obzirom da RH ne izručuje svoje državljane, dakle sada je pat situacija. Po meni nakon 14 godina i nakon svih ovih događaja od 9. januara kada smo bili svjedoci postrojavanja, prekida nekakvog zapovjednog lanca, pa prijetnje da će se izdvojiti u poseban sistem, bilo bi korektno optužnicu povući, obustaviti kazneni postupak ili čekati zastaru”, dodao je Josip Muselimović.

Pored postupka za podrivanje vojne i obrambene moći, protiv Ante Jelavića vodio se i postupak za nezakonitu kupovinu dionica Hercegovačke banke i Hercegovina osiguranja novcem Ministarstva obrane FBiH, te nenamjensku potrošnju tog novca. Postupku je prethodilo raspuštanje hrvatske vojne sastavnice 2001. i upad snaga SFOR-a u centralu banke u Mostaru, nakon čega je Ante Jelavić smijenjen s pozicije hrvatskog člana Predsjedništva odlukom Wolfganga Petritscha, a našao se i na tzv. crnoj listi listi Ministarstva financija SAD-a.

U predmetu Hercegovačka banka ukinuta mu je prvostupena presuda od 9,5 godina zatvora i određeno novo suđenje, no on na njemu se nije pojavio. Hrvatsko ministarstvo pravde u međuvremenu je odbilo je da preuzme i ovaj predmet, ali on još uvijek postoji.

“Po osnovu predmetu koji se tiče Hercegovačke banka izdata je tjeralica za gdinom Jelavićem i ako bi se pojavio na području BiH odmah bi bio priveden i uhapšen”, poručio je Dragan Barbarić.

Ante Jelavić izbjegava govoriti za medije. U telefonskom razgovoru kazao nam je kako mu je žao što je Hravatska odbila preuzeti predmet u vezi “hrvatske samouprave jer bi kaže dokazao kako je radio na jačanju, ne na rušenju institucija države”. Na pitanje zbog čega svoju “nevinost” ne dokazuje na ovdašnjim sudovima nije dogovorio, no jeste potvrdio da se ne namjerava vraćati u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.