Sutra počinje uklanjanje pasa lutalica u Zenici

Vijesti 17. jan 201708:53 > 08:57
Anadolija

Stanovnici Zenice godinama pozivaju na problem pasa lutalica. Bivše vlasti u ovom gradu nisu imale sluha, pa je broj pasa narastao na blizu 2.000.

Novi gradonačelnik i nova godina očito će donijeti promjene u ovom gradu, jer se krenulo u rješavanje navedenog problema. Uklanjanje pasa lutalica počinje sutra.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović krajem prošle godine najavio je rješavanje problema pasa lutalica koji se u ovom gradu broje u hiljadama.

On je obećao da će cijela procedura biti u skladu sa najboljim evropskim praksama i pravilima, a da bi sve trebalo biti završeno za mjesec dana.

Dogovoreno je da se svi na human način uhvate i sklone o azil, da se o njima brine“, kazao je Kasumović za Žurnal.
Kasumović je naglasio da niti jedan pas neće biti ubijen, a veterinari će odlučivati da li će bolesni i opasni psi biti uspavani.

Iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona informišu građane da će u srijedu, 18. januara, biti započete aktivnosti uposlenika preduzeža Alba Zenica na uklanjanju pasa lutalica na području Grada Zenica.

U tom kontekstu upozoravamo građane da u interesu opšte sigurnosti i sprječavanja nastupanja pomenutih posljedica, ne ometaju radnike Albe u njihovim aktivnostima na uklanjanju pasa lutalica“, navodi se u saopćenju te dodaje da će policija pružiti svu potrebnu pomoć i sankcionisati svako ometanje ovih aktivnosti.

Iz ovog Ministarstva kazali su da je na osnovu analiza ia parametara utvrđen kako psi lutalice ozbiljno ugrožavaju sigurnost građana, a naročito djece te da posljedice mogu biti dalekosežne i trajne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.