ANUBiH: Smrt Lovrenovića nenadoknadiv gubitak

Vijesti 17. jan 201711:39 > 11:44
Anadolija

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine objavila je saopćenje o smrti prof. dr. Dubravka Lovrenovića, dopisnog člana ANUBiH i redovnog profesora Filozofskog falukteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Lovrenović rođen je u Jajcu 1956. godine. Filozofksi fakultet u Sarajevu – Odsjek za historiju završio je 1979. godine, a 1980. godine izabran je za asistenta na predmetu Opća historija srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomski studij završio je u Beogradu, a zvanje doktora nauka stekao je u Sarajevu. Radni vijek je proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje je za redovnog profesora izabran 2010. godine.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izabran je 2012. godine. Profesor Lovrenović je obavljao dužnost sekretara Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, direktora Centra za leksikologiju i leksikografiju, bio je član Centra za balkanološka ispitivanja i član Odbora za historijske nauke ANUBiH.

“Smrt profesora Lovrenovića ogroman je i nenadoknadiv gubitak za Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine”, naveli su u saopćenju.

Komemoracija profesoru Lovrenoviću održat će se u četvrtak, 19. januara 2017. godine u 12 sati u amfiteatru ANUBiH (Bistrik 7). Datum i mjesto saharane bit će naknadno objavljen.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine izražava najiskrenije saučešće porodici profesora Lovrenovića, svim prijateljima i saradnicima, naveli su u saopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.