Predrag Kojović o odlasku doktora sa KCUS-a

Vijesti 17. jan 201714:00 > 14:14
Predrag Kojović

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović oglasio se povodom posljednjih obračuna između doktora neurohirurgije Kemala Dizdarevića sa rukovodstvom KCUS-a, čime se nastavlja trend odlaska doktora iz te zdravstvene institucije.

“Gotovo da ne postoji više oblast u kojoj KCUS nije izgubio iskusne doktore specijaliste. U nekim oblastima više ih i nema. Tačno je da menadžment nije uvijek davao otkaze, već su ih sami doktori nekad podnosili zbog omalovažavanja, vrijeđanja i diskreditacije po principu personalnog razračunavanja. Također, imamo i slučajeve direktnih otkaza, kao u posljednjem primjeru. No bez obzira na to, očigledno postoji problem, koji ne treba ni zataškavati, jer je očigledan, niti preuveličavati, jer je očigledno ogroman”, kaže Kojović.

Zastupnik Naše stranke kaže da je odlaskom više od 20 eminentnih specijalista nanesena ogromna šteta javnom zdravstvu.

“Disciplina je korisna i potrebna i za doktore i za pacijente, ali svako ko ima iskustva u menadžmentu zna da je insistiranje isključivo na represivnim mjerama, bez pozitivne motivacije, kontraproduktivno. Sve ukazuje na to da na KCUS-u imamo upravo takav, jednostran i štetan metod rukovođenja. Nama je, naravno, poznata finansijska dubioza u zdravstvu kao i to da su prethodni direktori doprinijeli stvaranju situacije u kojoj su neki doktori primali platu i beneficije u KCUS-u, a najveći dio radnog vremena provodili na privatnim projektima, ali metod kojim sadašnje rukovodstvo pokušava rješiti ove probleme vodi urušavanju javnog zdravstvenog sistema”, kaže Kojović.

Kojović je pozvao Vladu KS i Ministarstvo zdravstva KS “da prestanu ignorisati ovaj problem, te da uzmu u obzir mogućnost zakazivanja tematske sjednice po ovom pitanju”.

“Iako je javnosti jasno da su ovoj Vladi, s obzirom na to da i oni kao i rukovodstvo KCUS-a dolaze iz stranke SDA, svezane ruke što se tiče komunikacije prema menadžmentu KCUS-a, ipak ih pozivam da porazgovaraju sa sopstvenom savješću i da stave opšti iznad interesa svoje partije i shvate da će, ako se trend odlaska doktora nastavi, ova Vlada SDA bit će upamćena po uništavanju kapaciteta KCUS-a. Dalje ignorisanje ovog problema može prouzrokovati dugoročnu pa i nepopravljivu štetu za sve građane KS”, zaključuje Kojović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.