Reakcije iz RS-a na sankcije Dodiku

Vijesti 17. jan 201722:19 > 22:19
N1

State Deparment potvrdio je večeras da su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Premda se informacija o sankcijama Dodiku u medijima pojavila u popodnevnim satima, tek večeras ona je i zvanično potvrđena. Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je sumnju da sankcije predstavljaju stav i buduće američke administracije na čelu sa novim predsjednikom Donaldom Trumpom.

“U svakom slučaju to je potez koji će odgoditi neku vrstu kontakata Dodika sa američkom administracijom i sugurno je da je to neka vrsta udarca”.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je za N1 kazao da ne podržava nikakve sankcije.

“Sankcije jesu iznenađenje, ali i za mene lično, i za stranku koju predstavljama, bilo kakve sankcije prema bilo kakvom zvaničniku su neprihvatljive. Jedan značajan broj članova SDS-a i sama stranka trpili su sankcije, neki po 12 godina. Kao što znamo Srpska demokratska stranka je još pod jednom vrstom sankcija”,

Politička analitičarka Tanja Topić je istakla da su sankcije bile očekivane jer…

“Sama činjenica da nisu organizivani sastanci s Dodikom, a u isto vrijeme se sastajalo sa premijerkom i predsjednikom NSRS-a vrlo jasno šalje poruku da je na listi poželjenih partnera za razgovor za SAD izostalo ime aktuelnog predsjednika RS”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.