EU poziva bh. lidere da se sudrže od retorike podjela

Vijesti 18. jan 201715:29 > 15:35
N1

Evropska unija je upoznata sa odlukom Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju restriktivnih mjera protiv Milorada Dodika, kazali su iz ureda Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH za N1.

“Vijeće Evropske unije je u svojim zaključcima iz oktobra 2016. godine izrazilo žaljenje zbog protupravnog održavanja entitetskog referenduma o Danu Republike Srpske, suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra 2016. godine. Ovaj je referendum prouzrokovao nepotrebne tenzije i ugrozio vladavinu zakona”, kazali su.

“EU pridaje veliki značaj pravilnom funkcionisanju demokratskih institucija (uključujući provedbu odluka Ustavnog suda). Ovo je ujedno oblast koja će biti predmet Mišljenja Evropske komisije o spremnosti zemlje da dalje napreduje ka EU. Procjena Evropske komisije će također temeljno analizirati funkcionisanje demokratskih institucija i poštovanje vladavine zakona, uključujući provedbu presuda Ustavnog suda. Kao što je navedeno u Izvještaju o BiH za 2016. godinu, određeni broj odluka Ustavnog suda tek treba provesti širom zemlje”, naveli su.

“Evropska unija poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju se na bitne političke i ekonomske reforme, u skladu sa Izjavom o opredjeljenju koju su potpisali u februaru 2015. godine. Građani u zemlji očekuju više radnih mjesta, bolje ekonomske mogućnosti i bolju budućnost za sebe i svoju djecu”, naveli su za N1.

Evropska unija će nastaviti da se aktivno angažuje na podršci Bosni i Hercegovini u njenim reformskim naporima usmjerenima ka EU, uključujući putem provedbe Reformske agende. EU je snažno posvećena evropskom putu Bosne i Hercegovine kao što je pokazano 9. decembra kada je komesar Hahn vlastima u zemlji predao Upitnik, poručili su.

Kao što je naglašeno u zaključcima Vijeća za vanjske poslove iz oktobra, Evropska unija žali zbog protupravnog održavanja entitetskog referenduma o Danu Republike Srpske, suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 17. septembra 2016. Ovaj referendum je prouzrokovao nepotrebne tenzije i ugrozio vladavinu zakona. EU ohrabruje institucije u Bosni i Hercegovini da riješe ovo pitanje putem utvrđenih zakonskih procedura, konstruktivnog dijaloga i postojećeg ustavnog okvira, kazali su.

“Iako se restriktivne mjere trenutno aktivno ne razmatraju, institucije EU i države članice nastavljaju da prate implikacije nepoštivanja odluka Ustavnog suda”, izjavili su za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.