U BiH osnovana nova politička partija

Vijesti 18. jan 201716:29 > 16:35
N1

U Trebinju je osnovana nova regionalna politička partija - Snaga Hercegovine koja će voditi kontruktivnu politiku, predlagati i podržavati dobra rješenja na dobrobit stanovnika ove regije, rekao je danas Slobodan Šaraba, koordinator za formiranje stranke.

Šaraba je rekao novinarima da je ova politička partija, čiji su članovi uglavnom iz NDP-a, nastala kao “izraz revolta zbog veoma loše banjalučke politike prema Hercegovini”, zbog odnosa centrale NDP-a prema Hercegovini i lokalnim odborima, te iz potrebe da se o perspektivama i ekonomskim interesima regije “razmišlja hercegovačkom, a ne banjalučkom glavom”.

On kaže da će lokalni odbori Snage Hercegovine imati slobodu da sami procijene situaciju u svojoj sredini i odaberu pravac političkog djelovanja, ističući da ova stranka u Trebinju neće biti dio nijednog političkog bloka, ali da će biti otvorena za razgovore.

“Vodićemo konstruktivnu politiku, a to znači ukazivati na probleme i predlagati kvalitetna rješenja. Spremni smo da pohvalimo sve ono što je dobro, ali i da kritikujemo ono što smatramo da je loše”, rekao je Šaraba.

On je istakao da su do sada formirana četiri lokalna inicijativna odbora – u Trebinju, Bileći, Nevesinju i LJubinju, te da narednih dana predstoje aktivnosti na organizovanju stranke u ostalim hercegovačkim opštinama.

Snaga Hercegovine ima i dva odbornička mandata – u Bileći i Ljubinju.

Na konferenciji su se predstavili i predsjednici novooformiranih inicijativnih odbora, koji su istakli da će se zalagati za razvoj Hercegovine i stvaranje uslova za ostanak omladine na ovim prostorima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.