Misteriozni nestanak Dragana Čovića

Anadolija

Dragan Čović na nekoliko dana nestao je s bosanskohercegovačke političke scene.

Ništa novo, reći će neki. Čović je i ranije u sličnim (ne)prilikama mudro šutio i čekao pravu priliku za reakciju. Tako će, kako je u razgovoru za N1 najavio, analitičar i univerzitetski profesor Slavo Kukić, biti i sada. Čović, prema njegovom mišljenju, čeka reakciju Evrope na osnovu koje će formirati svoj stav. 

Svi domaći zvaničnici su na ovaj ili onaj način komentarisali uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, svi, ali ne i prvi čovjek Hrvatske demokratske zajednice u našoj zemlji. Iako smo u više navrata pokušali stupiti u kontakt sa članom Predsjedništva BiH i dobiti Čovićev komentar na uvođenje sankcija Dodiku, nismo uspjeli.

”Dragan Čović je puno pametniji od Milorada Dodika i u tome je čitava filozofija. On se, što bi narod rekao, ne bode kad zna da će izgubiti i sada naprosto iščekuje kako će reagirati Zapad na ovaj američki poticaj, šta će se događati sa zemljama Evropske unije i može li to dalje eskalirati. Naravno, ostane li to na ovoj inicijativi, on će se za 15-20 dana oglasiti, ne ostane li – on će otkačiti Dodika kao što je sve dosad otkačio”, ispričao je Kukić za N1.

Čeka se rasplet

Kako je za N1 kazao novinar i kolumnista Ahmed Burić, postoje stanovite razlike između onog što Čović intinmno priželjkuje i onoga što mu u datom momentu donosi političku korist.

”Čović je shvatio da je odlazak za Dodikom nestanak Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali on to ne bi shvatio zato što je pametan već zato što zna da je put s Dodikom – put u propast. Jedina šansa da Čović politički preživi je ostanak u dijelu nomenklature u kojoj je Dodik. Međutim, ako će Amerikanci zalediti Dodika, njemu je jedini izlaz da se priključi takozvanom evropskom putu, a on intimno slijedi politiku Mate Bobana koja se reflektirala u dogovoru s Radovanom Karadžićem u Grazu”, kazao je Ahmed Burić u razgovoru za N1.

Prema mišljenju političkog analitičara Almira Terzića, HDZ čeka rasplet kako bi se priklonio onome ko iz ove krize izađe jači.

”Ćutanje HDZ-a BiH nije ništa novo. Uvijek kada se pojavi utjecaj “s vama” HDZ BiH mudro šuti i čeka konačan rasplet. Dakle, HDZ BiH ne želi da se na bilo koji način zamjeri Miloradu Dodiku, odnosno SNSD-u kao jednom od najboljih i najčvrščih političkih partnera oličenom i time da je HDZ BiH jedina partija iz FBIH koja aktivno učestvuje u vlasti u RS-u, ali ni SAD-u. HDZ BiH čeka rasplet i priklonit će se, kako bi se to reklo, oneme ko u ovom slučaju izađe jači. HDZ BiH koji zagovara, bar deklarativno politiku evropskih i euroatlanskih integracija BiH, u ovom trenutku ne može i neće javno pružiti podršku Dodiku. Čekat će rasplet”, rekao je Terzić za N1.

Oni s nešto dužim sjećanjem nisu zaboravili Čovićeve prognoze ishoda neustavnog referenduma u entitetu Republika Srpska. Lidera HDZ-a tada je kazao da nakon referenduma ”ne očekuje nikakve sankcije” i da će se život vratiti u normalu. Sankcije, su podsjećamo, uvedene.

Veliko prijateljstvo

Dodik i Čović su, prema njihovim izjavama i priznanjima, veliki prijatelji. 

“Na brojnim primjerima i susretima izgradio sam prijateljstvo s Draganom Čovićem, ja se tog prijateljstva ne odričem”, kazao je u augustu u intervjuu za “Večernji list” Milorad Dodik.

Ovdje sam na poziv svog prijatelja, predsjednika RS-a Milorad Dodika, da na neki način budemo dio ovog slavlja“, kazao je Čović jedne prilike dok je boravio u Banjaluci.

Dakle, prema mišljenjima političkih analitičara i dobro obaviještenih izvora iz političkih krugova, Čović će sačekati reakciju predstavnika Evropske unije, pa će se tek onda oglasiti. Mudro i taktično.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.