Dodik na listi sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-Unom

Vijesti 20. jan 201711:37 > 12:00
N1

Od utorka, 17. januara 2017. godine ime Milorada Dodika nalazi se na takozvanoj "crnoj listi" američkog State Departmenta, nakon što je Valda SAD-a uvela sankcije predsjedniku entiteta Republika Srpska.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja u SAD, zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, što će se odnositi i na sve zemlje koje se budu pridružile sankcijama SAD-a.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Sadik Ahmetović među prvima je prokomentarisao sankcije Dodiku, uporedivši ga sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-Unom.

“Na njega to neće utjecati, on će i dalje živjeti dobro. Ali na listi onih koji predvode takve politike je i lider Sjeverne Koreje. Narod Sjeverne Koreje živi z veoma teškim uslovima zbog diktature koju predvodi njihov lider. Ponavljam on lično i njegova familija neće osjetiti posljedica, ali politička izolacija jednog lidera, jednog entiteta će na određeni način imati posljedica na život ljudi u RS-u jer je to osoba koja na određeni način svojim negativnim političkim potezima kreira negativno političko stanje u RS-u koje se održava na političko stanje u BiH”, izjavio je Ahmetović.

N1 | Screenshot

 Interesantno, ime Kim Jong-Una se na ‘crnoj listi’ američkog Ministarstva finansija/trezora se nalazi zajedno sa Dodikovim, što je za obojicu neugodnost – budući da se nalaze na spisku sa sumnjivim osobama, teroristima, optuženicima za ratne zločine i sumnjivim organizacijama, s tim što je Kim Jong-Un zajedno sa ostalim sumnjivim osobama iz Sjeverne Koreje na listu uvršten 6. jula 2016. godine. 

Od ukupno šest hiljada osoba/individualaca sa liste, više od 190 s Balkana je nepoželjeno za američku administraciju i smatra se da ugrožavaju njihove nacionalne i vanjskopolitičke interese. Od njih 190, blizu 100 ima bh. pasoš. 

Milorad Dodik osim što ne može u SAD, što ne može poslovati s američkim državljanima, kompanijama, ali i onim kompanijama u kojima Amerika ima više od 51 posto udjela, drugih reperkusija, Dodik, po svemu sudeći, neće imati.

N1 | Screenshot

Kao što možete primijetiti iz izvoda liste Ureda za specijalno označene strane državljane (OAFC) koji djeluje pri Ministarstvu finansija/trezora, a koje je ujedno dio State Departmenta, lider Sjeverne Koreje je označen kao lider i predsjednik Radničke partije Koreje, dok kod imena Milorada Dodika ne stoji ime SNSD-a, bh. stranke koje je lider kao ni njegova funkcija predsjednika entiteta RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.